Owoce morza, Ryby słonowodne

Tapas z rybą i owocami morza

Tapas to nic innego jak hiszpańskie przekąski podawane przed głównym daniem. Mogą być serwowane zarówno na ciepło, jak i zimno. Hiszpanie często sięgają po nie w czasie picia alkoholu. Do najpopularniejszych tapas należą pikle nadziewane na wykałaczce, Chorizo, czyli kiełbaski hiszpańskie, kanapeczki z twardymi serami, owoce morza serwowane w formie szaszłyków lub na wykałaczkach, a także smażone w głębokim oleju ziemniaki oraz omlet z jajek (słynna tortilla espanola).

A skąd się wzięło tapas? Wedle informacji z książki Kuchnia hiszpańska. Tradycje, smaki, potrawy (wyd. Kraków 2008), Andaluzyjczycy pijąc wino, szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronić je przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami, głównie serami i kiełbaskami. Tak właśnie powstało jedne z najsłynniejszych dań Hiszpanii!

Nie ulega wątpliwości, iż kuchnia hiszpańska, zaraz obok włoskiej i francuskiej, należy do ulubionych potraw Europejczyków. Dania Katalonii charakteryzują się połączeniem smaku słodkiego i pikantnego. Na stołach królują owoce morza, ryby (głównie sardyny), ale i kiełbasy, chłodniki (słynne gazpacho, ale też i chłodnik czosnkowy) oraz duszone dania jednogarnkowe. Wśród deserów bardzo popularne są te na bazie słodkich migdałów, wina oraz żółtek z kurzych jaj.

Co ciekawe, od 2016 roku tapas ma swoje międzynarodowe święto, które przypada w trzeci czwartek czerwca (w tym roku będzie to 21 czerwiec). Tapas to nie tylko zwykłe danie, to cała filozofia jedzenia, bowiem staje się pretekstem do wspólnego spędzania czasu ze znajomymi. Przekąski je się głownie rękami, wyjątek stanowią chłodniki oraz dania podawane na gorąco, poza tym funkcję sztućców pełnią tutaj wykałaczki oraz patyczki na szaszłyki.

Tapas z rybą – przepis na pastę z sardynek

Drukuj

Tapas z rybą

Składniki

  • 3 puszki sardynek w oliwie hiszpańskiej
  • 1/2 sztuki cytryny
  • 1 sztuka papryczki chili
  • 3 łyżki sosu Piri-Piri (do kupienia np. w Lidlu)
  • 2 łyżki pulpy pomidorowej
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 cała bagietka

Instrukcje

  1. Rybę z oliwą, sokiem z połówki cytryny, natką pietruszki, sosem pomidorowym, chili lub Piri-Piri i przyprawami blendujemy do momentu połączenia się wszystkich składników.

  2. Podajemy na świeżym pieczywie (np. kółeczkach z bagietki, z krakersami lub hiszpańskimi plackami) z dodatkiem półwytrawnego, białego wina. 

  3. Można je także podawać na grzance z dodatkiem karmelizowanej, czerwonej cebulki – próbowałam i gorąco polecam, świetne połączenie smaków, wyraziste i jednocześnie bardzo delikatne.

  4. Pamiętajcie, że sardynki, czyli znane wszystkim anchois, są bardzo wyraziste w smaku i dość słone, dlatego do dania nie dodajemy soli. 

Tapas z owocami morza – przepis na pikantne, smażone krewetki

Drukuj

Tapas z owocami morza

Składniki

  • 0,5 kg świeżych krewetek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki suszonego chili
  • 2 łyżki kolendry
  • garść natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu i soli
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 białe pieczywo, np. bagietka

Instrukcje

  1. Krewetki umyj pod bieżącą wodą, osusz i dopraw sola i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili, kolendrę oraz krewetki. Smaż bez mieszania około 2 minut z każdej strony. 

  2. Po przełożeniu na talerz polej sokiem z połówki cytryny, dodać posiekaną nać pietruszki oraz polej resztką sosu. Serwować z białym pieczywem oraz wytrawnym, białym winem. 

  3. Hiszpanie jedzą gęsty sos, maczając w nim kawałki chleba.

Hiszpanie jedzą gęsty sos, maczając w nim kawałki chleba.