Ryby słonowodne

Tarta z soczystym łososiem, młodym szpinakiem i parmezanem

Lubicie tarty? Ja i cała moja rodzinka, uwielbiamy! Największą zaletą tarty jest to, że za każdym razem może być inna. Dowolność w wyborze składników do farszu jest ogromna :). Pozwólcie, że dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na swoją ukochaną tartę z łososiem i szpinakiem. Pyszna, idealnie się sprawdzi w momencie, kiedy zależy Wam by zaserwować gościom coś ciekawego, „z górnej półki” ;). Do dzieła kochani!

Drukuj

Tarta z łososiem


Danie obiad
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowanie 30 minut
Czas przygotowania 1 godzina 15 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 290 kcal

Składniki

  • 1 mały filet z łososia
  • 1 opakowanie baby szpianku
  • 1 tarta
  • sos beszamelowy
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej z pestek winogron
  • parmezan

Instrukcje

  1. Ciasto na tartę przygotowujemy według sprawdzonego sposobu. To nic trudnego dlatego nie będę podawać przepisu. Najważniejsze by je upiec, a następnie ostudzić spód.

  2. Szpinak myjemy pod zimną wodą, a następnie osuszyć, np. za pomocą tzw. wirówki do sałat. Odrywamy łodyżki (chyba, że to „bejbi” szpinak) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy ładnie zwiędnie, ściągamy z ognia i studzimy.

  3. Filet z łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie skrapiamy olejem z pestek winogron i gotujemy na parze tak by go nie wysuszyć. Pod koniec przyprawiamy solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  4. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego ale to również pozostawiam Wam. W mojej opinii najlepszy jest najprostszy przepis czyli ten na bazie mleka i mąki.

  5. Ostatnim krokiem jest faszerowanie tarty. Na spód układamy pocięte kawałki ostudzonego łososia, naprzemiennie ze szpinakiem podlanym sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy świeżo startym grana padano. Zapiekamy około 30 minut.

Uwagi:

Chętni mogą dodać odrobinę czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: healthinspirations.net