Ryby słonowodne

Tarta z łososiem w śmietanowym sosie

tarta łososiowaDziś, wyjątkowo nie będzie prosto i szybko! Tym razem na kolejną prośbę mojego męża postanowiłam przygotować tartę. Uwielbiam gotować i wypróbowywać nowe przepisy ale jakoś za każdym razem, kiedy zabierałam się za tartę byłam lekko rozczarowana. Podejść do tarty miałam naprawdę sporo i dosłownie w 99% zawsze coś wychodziło nie tak jak powinno. Moja Mama, która także jest pasjonatką kuchni zaprosiła mnie do siebie na ‘lekcję’ przygotowywanie tart! Ciekawe doświadczenie bo już nie pamiętam, kiedy ostatnio gotowałam coś wspólnie z Mamą :). Ona oczywiście ma więcej doświadczenia i dodatkowo jest świetną kucharką więc wybrałam się do Niej z wielką nadzieją w sercu ;). Wspólnie przygotowałyśmy śmietanową tartę z łososiem i szpinakiem. Dzięki Mamie wyszła idealna!

Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła
  • łyżeczka soli
  • Jajko

Farsz:

  • 500g świeżego szpinaku
  • 500g filetu z łososia
  • Łyżeczka oleju z pestek winogron
  • Dwie łyżki tartego parmezanu
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • 50g masła
  • Pięć łyżek mąki
  • 400ml mleka
  • Śmietana kremówka
  • Jajko

Przygotowanie:

Zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, do środka wbijamy jajko i dorzucamy pokrojone w kostkę masło i sól. Dolewamy troszkę wody i ugniatamy ciasto. Ugniecione dzielimy na dwie części i wkładamy zawinięte w folię do lodówki. Po godzinie wyciągamy jedną połówkę i rozwałkowujemy. Ciasto wałkujemy na średnicę naczynia i delikatnie układamy w formie. Dziurkujemy widelcem spód ciasta. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy tartę przez 15 minut. Gotową wyciągamy i studzimy. W tym czasie zabieramy się za farsz tarty. Opłukujemy i osuszamy szpinak. Wrzucamy go na patelnię aby zwiędł i studzimy. Kolejnym etapem jest przygotowanie łososia. Pamiętać musimy aby go nie przesuszyć więc najlepiej przygotować go w parowarze. Zabieramy się za sos. W małym rondelku roztapiamy masełko i wsypujemy mąkę. Bardzo szybko mieszamy i smażymy ok. 2 min. na małym ogniu. Zestawiamy z palnika i dolewamy powoli mleko po czym z powrotem stawiamy na ogniu. Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje i dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy. Kiedy nasz sos ostygnie dodajemy roztrzepane jajko. Wszystkie składniki gotowe więc układamy w na tarcie kawałki łososia na przemian ze szpinakiem i śmietanowym sosem. Wierzch tarty posypujemy parmezanem i wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Zapiekamy 30 minut. Serwujemy na ciepło z różowym winem.

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *