Ryby słonowodne w Polsce

Tatar z wędzonego łososia z wasabi

tatar z łososia

Jakiś czas temu podałam Wam prosty i bardzo szybki przepis na pasztet rybny. Jest to świetna przekąska, którą można zaserwować na przyjęciu do krakersów lub świeżego, żytniego pieczywka. Dzisiaj chciałabym Wam podać również bardzo prosty i ekspresowy przepis na przystawkę ale z udziałem soczystego, różowego łososia. Miałam okazję skosztować to cudo na przyjęciu urodzinowym mojego kuzyna kilka miesięcy temu. Minęło już sporo czasu, ja ciągle nie miałam czasu na wypróbowanie przepisu aż totalnie o tym zapomniałam. No i wczoraj mój kochany mąż zapytał mnie czy może bym nie zrobiła tatara z łososia, który jadł u Bartka ;). No i w taki sposób odkopałam przepis i szybciutko go wykonałam. Jak wyszło? Pysznie :)! Zapraszam do przepisu.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Wędzony łosoś – 20 dag
  • Chrzan wasabi – łyżeczka
  • Sok z cytryny – 2 łyżki stołowe
  • Świeży ogórek
  • Pęczek szczypiorku
  • Świeża kolendra
  • Ziarna sezamu – łyżka stołowa
  • Świeży starty imbir – 1,5 łyżeczki
  • Por – łyżeczka
  • Olej sezamowy – łyżeczka

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy sok z cytryny z wasabi. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do sosu po czym dodajemy świeżą kolendrę, poszatkowany i umyty szczypiorek, por oraz olej sezamowy. Na patelni prażymy łyżkę ziaren sezamu i dodajemy do miseczki. Ogórka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do pozostałych składników około ¼ szklanki i ponownie dobrze mieszamy. Serwujemy z krakersami lub razowym pieczywem.

Uwagi:

Szczypiorek możecie zastąpić cebulą dymką!

Ogórka możecie również pokroić w drobną kosteczkę.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: rawloulou.blogspot.com

Dodaj komentarz