Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Tortilla z łososiem i awokado

Avocado-en-gerookte-zalm-tortillaCo powiecie na pyszną, zdrową przekąskę z łososiem w roli głównej :)? Od jakiegoś czasu 'chodziła za mną’ tortilla pszenna więc w końcu postanowiłam ją przyrządzić. Oczywiście jak to bywa w mojej kuchni, kurczaka zastąpiłam świeżym łososiem, a sałatkę z białej kapusty z majonezem zastąpiłam pysznym awokado i kremowym serkiem. Posiłkowałam się przepisami, które znalazłam w sieci jednak finalna wersja jest moja. Warto spróbować bo założę się, że taka tortilla będzie Wam smakowała tak bardzo jak mi i mojej rodzince :)! Na koniec dodam tylko, że jest to danie ekspresowe ;). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 15 minut

Składniki:

  • Tortilla pszenna – kilka placków
  • Filet z łososia – mały kawałek
  • Awokado miękkie – sztuka
  • Kremowy, ulubiony serek – opakowanie
  • Sok z cytryny – łyżka stołowa
  • Pęczek świeżego koperku – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek – ząbek

Przygotowanie:

Filet z łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na małe cienkie paseczki. Przyprawiamy solą morską i smażymy na patelni grillowej na oleju z pestek winogron. Placki pszennej tortilli rozwijamy i smarujemy ulubionym, kremowym serkiem. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obieramy ząbek czosnku, przeciskamy przez praskę i łączymy z obranym i pogniecionym awokado. Tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na tortilli, a następnie nakładamy usmażonego łososia. Wszystko posypujemy świeżym koperkiem i zawijamy. Serwujemy na zimno z ulubionym sosem.

Uwagi:

Świeżego łososia możecie zastąpić wędzonym!

Chętnym proponuję podgrzać tortille w piekarniku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: debazaar.nl

Dodaj komentarz