Ryby słonowodne

W towarzystwie białego sera i szczypiorku…

Jak pewnie sami zauważyliście, ostatnimi czasy na blogu pojawiły się wpisy na dania z… tuńczykiem :). Mam nadzieję, że podobnie jak ja, bardzo lubicie tą rybkę i moje propozycje trafiają w Wasz gust! Tuńczyk to ryb, którą stosunkowo łatwo i szybko przyrządzić. Oczywiście mam tu na myśli tuńczyka z puszki w sosie własnym lub w oliwie z oliwek. W moim domu tuńczyk z puszki ląduje średnio na talerzu raz na dwa tygodnie. Pomimo, że bardzo go lubię, należy pamiętać aby nie pojawiał się w codziennym menu! Dlaczego? Niestety tuńczyk lubi gromadzić w sobie metale ciężkie, które są bardzo toksyczne dla ludzi. Oczywiście tuńczyk z pewnego źródła jest nieszkodliwy jednak raz na tydzień to idealne proporcje jeżeli zależy nam na bogatej i zróżnicowanej diecie :). Zatem dzisiaj zapraszam na pyszną pastę na pieczywo z tuńczyka i białego sera!

Przygotowanie: 10 minut

Składniki:

  • Tuńczyk w oliwie z oliwek – puszka
  • Biały ser śmietankowy – kostka
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Do salaterki wrzucamy tuńczyka oraz dodajemy biały ser. Pęczek szczypiorku dobrze myjemy pod zimną wodą, osuszamy i drobniutko kroimy. Pokrojony szczypiorek wrzucamy do sera i tuńczyka, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze mieszamy aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Tak przygotowaną pastą smarujemy świeże, chrupiące pieczywko.

Uwagi:

Szczypiorek możecie zamienić na małą, czerwoną cebulkę!

Chętnym polecam dodać jajko, które gotujemy na twardo i kroimy w drobną kosteczkę.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pinterest.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *