Ryby słonowodne

Tuńczyk z jajkiem

Lubicie tuńczyka? Ja zdecydowanie najbardziej lubię tuńczyka w pomidorach i o ile dobrze pamiętam to podawałam Wam kiedyś przepis na ten smakołyk. Mój mąż podobnie jak ja także bardzo lubi tuńczyka ale za to nasze dzieciaki nie przepadają za tą rybą. Muszę się zgodzić, że smak tuńczyka jest specyficzny i nie każdemu będzie podchodzić dlatego staramy się z mężem nie zmuszać dzieciaków do tej rybki. Ostatnio jednak przygotowałam tuńczyka z jajkiem na obiad i zainteresowane maluchy postanowiły spróbować. O dziwo, tuńczyk z jajkiem bardzo im smakował więc skorzystałam z okazji i nałożyłam im odrobinę ;). Generalnie uważam, że połączenie smaków tuńczyka z jajkiem to bardzo dobry pomysł! Zresztą, sprawdźcie sami ;).

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Tuńczyk – 1 kg
  • Sól morska
  • Kumin
  • Ostra papryka – przyprawa w proszku
  • Ziemniaki – 1 kg
  • Olej z pestek winogron
  • Papryczki słodkie – 6 sztuk
  • Pomidory – 6 średnich sztuk
  • Jajka – 6 sztuk

Przygotowanie:

Tuńczyka musimy pokroić na mniejsze plastry po czym przyprawiamy rybkę solą morską oraz kuminem. Tak przyprawionego tuńczyka odkładamy na dwie, trzy godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy na plastry o grubości około 2 milimetrów i smażymy je na oleju z pestek winogron jak frytki. Ze słodkich papryczek usuwamy pestki i nacieramy je w środku solą morską. Podobnie jak ziemniaki, smażymy papryczki aż będą miękkie. Pomidory kroimy na pół, solimy i także smażymy. Następnie smażymy tuńczyka i na samym końcu jajka sadzone. Na talerzu układamy najpierw rybkę, ziemniaki, papryczki, pomidorki i na samej górze jajka. Serwujemy z sosem pomidorowym

Uwagi:

Wszystkie składniki smażymy oddzielnie!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: wiadomosci.onet.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *