Inne, Ryby słonowodne

Tymbaliki z pstrągiem

tymbaliki-z-kurczakaTymbaliki – wiecie co to takiego :)? Ta nazwa to nic innego jak popularne u nas w kraju galaretki z mięskiem. No właśnie niech nikogo nie zmyli to ‘z mięskiem’ ;)! Ja chciałabym Wam zaproponować pyszne galaretki z rybką. Generalnie wykonanie jest podobne tyle, że zamiast mięsa w tymbalikach znajdzie się rybka. Wbrew pozorom galaretki są bardzo proste w przygotowaniu dlatego nie macie się czego obawiać ;). Kochani, zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Bulion z warzyw
  • Żelatyna – cztery łyżeczki
  • Filet z pstrąga – dwie sztuki
  • Marchewka – jedna sztuka
  • Kukurydza – około 100 g
  • Jajko – jedna sztuka
  • Rodzynki – jedna stołowa łyżka
  • Natka pietruszki – kilka gałązek
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Na wstępie zabieramy się za pstrąga. Rybkę dokładnie oczyszczamy, a następnie myjemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka. Do pstrąga wkładamy obraną, umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę i wszystko zalewamy bulionem warzywnym. W małym garnuszku gotujemy jajko na twardo, a następnie obieramy i jak ostygnie, kroimy na plasterki. Ugotowaną rybkę wyciągamy z wywaru, który przelewamy przez sito. Marchewki odkładamy na bok, a my zabieramy się za obieranie pstrąga. Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się dobrze rozpuści (wszystko zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Do małych miseczek wkładamy plasterki jajka, marchewki i wsypujemy kilka ziarenek kukurydzy. Układamy po kawałku ryby i zalewamy żelatyną. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie do lodówki. Dekorujemy natką.

Uwagi:

Jeżeli nie macie buliony warzywnego polecam najpierw go przygotować. Wystarczy włoszczyzna, ziele angielskie, ząbek czosnku i listek laurowy.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: dajprzepis.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *