Ryby słonowodne

Ulubione produkty spożywcze.. bakłażan z łososiem!

produkty_spożywcze_rybyswiata_plMoje ulubione produkty spożywcze? Ojj znajdzie się ich kilka ale tym razem postanowiła sięgnąć do zapomnianego soczystego… bakłażana. Ostatnio rozmawiałam z koleżankami w pracy na temat przyjęć i przygotowywanych przez nie przystawek. Pomysłów na przystawki jest bardzo dużo i co jest ich dużym plusem są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Zdecydowana większość z Was zapewne uwielbia cukinię. Ja owszem, też ale znacznie bardziej posmakował mi bakłażan w związku z czym zaproponuję Wam dziś łososiowo bakłażanowe przystawki. Produkty spożywcze do ich wykonania są ogólnie dostępne i nie drogie więc tym bardziej polecam! Oczywiście nie muszę pisać, że moje przystawki są prze pyszne ;)? Do dzieła!

Czas wykonania: 35 minut

Produkty spożywcze:

  • Jeden duży bakłażan
  • Plastry wędzonego łososia
  • Trzy pieczarki
  • Cebula cukrowa
  • Kilka oliwek
  • Olej z pestek winogron
  • Ser żółty

Sos pomidorowo – bazyliowy:

  • Jeden malinowy pomidor
  • Liście świeżej bazylii
  • Dwa ząbki czosnku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, dobrze osuszamy i kroimy w plastry o grubości jednego centymetra. Dobrze nacieramy solą i odkładamy na piętnaście minut. Po tym czasie opłukujemy plastry bakłażana i za pomocą papierowego ręcznika dobrze osuszamy. Smażymy na oleju z pestek winogron na złoty kolor. Do naszego sosu obieramy pomidora ze skórki i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałą część składników i miksujemy. Całość podgrzewamy i wlewamy na do naczynia żaroodpornego gdzie ułożyliśmy wcześniej usmażone plastry bakłażana. Na wierzch plastrów bakłażana układamy kolejno plastry wędzonego łososia, pieczarki, oliwki i poszatkowaną cebulę. Na wierzch kładziemy po mały kawałku żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez piętnaście minut. Serwujemy na ciepło z chrupiącymi grzankami.

Uwagi:

Naszą przystawkę możecie urozmaicić o dowolnie wybrane składniki!

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *