Ryby słonowodne

Wędzony łosoś w sosie koperkowym

katalog makroOstatnie wpisy dotyczą potraw jakie znajdą się na moim stole na Boże Narodzenie. W związku z tym, że mój blog jest głównie o rybkach, a ostatnio coś mało o nich więc tym razem zaproponuję Wam coś pysznego i baaaardzo rybnego ;)! Co ciekawe przeglądając wczoraj katalog makro spotkałam się z moim przepisem! No może nie moim ale baaaardzo podobnym ;). Danie to jest bardzo szybkie i wyjątkowo proste. Przyrządzam je zazwyczaj jako dodatek – przystawkę na kolację albo jakieś małe imprezki domowe. Gwarantuję, że wszystkim będzie smakować! Alternatywą dla tej przystawki jest gotowa, którą można dostać w większym markecie spożywczym. Oczywiście nie muszę Was przekonywać, że taka przystawka przygotowana samodzielnie w domu ze świeżych produktów jest o niebo smaczniejsza ;)! Zapraszam do przepisu.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 500 g świeżego wędzonego łososia bałtyckiego
  • Olej z pestek winogron
  • Oliwa z oliwek
  • Cytryna
  • Brązowy cukier
  • Pęczek świeżego koperku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Świeży kawałek wędzonego łososia kroimy na cienkie plasterki (uwaga na ości!) i układamy na płaskim półmisku. W miseczce mieszamy dwie łyżki oleju z pestek winogron z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy dwie łyżki soku z cytryny i trzy łyżeczki brązowego cukru. Całość mieszamy tak długo aż wszystko się ładnie rozpuści. Pęczek koperku myjemy w zimnej wodzie i drobno kroimy. Koperek wrzucamy do miseczki i jeszcze raz dobrze mieszamy. Na plastry łososia wylewamy przygotowany sos i przyprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Serwujemy z czosnkowym sosem i pajdą razowego chleba.

Uwagi:

Bałtyckiego łososia możecie zastąpić norweskim.
Jeżeli nie macie możliwości nabyć wędzonego łososia w kawałku (powinien być smaczniejszy) może być w plastrach.

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *