Ryby słonowodne

Wytrawne muffiny rybne

Dzisiaj przedstawiam pomysł na szybkie muffiny rybne – to idealna przekąska do pracy lub szkoły. Nie trzeba ich odgrzewać, niemniej bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Po upieczeniu nie ma charakterystycznego zapachu ryby (częściowo zniwelowanego dzięki użyciu sody oczyszczonej), dlatego można zabrać je ze sobą jako szybką przekąskę.

Rybne babeczki  są świetnym sposobem na zachęcenie dzieci do jedzenia ryby, nie jest ona mocno wyczuwalna. Mimo tego, jeśli maluchy nadal będą krzywić się na widok tych babeczek, można dodać do nich przyprawę do pizzy (lub zioła prowansalskie, których mocny zapach i smak zdominują danie) oraz podawać z keczupem.

Rybne muffinki można podawać na ciepło podczas rodzinnych imprez – bardzo dobrze smakują z lekkim dressingiem czosnkowym lub pikantnym sosem chili (można go kupić w kilku odsłonach, m.in. z imbirem lub trawą cytrynową).

Tym razem wybór padł na mintaja – rybę morską z rodziny dorszowatych, bogatą w białko (23gramy na 100 gram mięsa), potas oraz wapń i witaminę A.  Jest chuda (1,2g tłuszczu na 100 gram ryby), dlatego rekomendowana jest dzieciom, osobom starszym, cukrzykom oraz osobom na diecie wątrobowej.

Muffiny rybne – przepis (12szt)

Drukuj

Muffiny rybne

Danie Appetizer
Kuchnia Mediterranean
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 35 minut
Czas przygotowania 55 minut
Porcje 3 osoby
Kalorie 450 kcal

Składniki

  • 300 gram filetów z mintaja
  • 3 łyżki groszku
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 250 gram mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 średniej cebuli
  • 5 cm pora
  • 1 całe jajko
  • 50 ml oleju
  • 50 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 10 dag mozzarelli i parmezanu

Instrukcje

  1. Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy kolorowym pieprzem i solą himalajską, kroimy na kawałki i smażymy na patelni ok 2 minuty z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz pora, chwilę dusimy i wyłączamy, czekając do ostudzenia. Następnie rybę blendujemy.

  2. Jajki zmieszamy dokładnie ze śmietaną, jogurtem, mlekiem i olejem, dodajemy uprzednio przesianą z soda i proszkiem mąkę, delikatnie mieszamy, aby nie było grudek. Kolejnym krokiem jest dodanie do masy farszu rybnego i natki pietruszki – mieszamy ręcznie, jedynie do momentu połączenia się, dodajemy kukurydzę i groszek. 

  3. Do blaszki do pieczenia muffinek wkładamy 12 papierowych foremek, które wypełniamy do 2/3 wysokości rybnym ciastem. Pieczemy w temperaturze 170stopni przez ok. 30-35 minut. 

  4. Pięć minut przed końcem pieczenia posypać wierzch startym parmezanem i mozzarellą.