Ryby słonowodne w Polsce

Zakup świeżego łososia

dzwonki-łososiaTym razem nie będzie przepisu, a ciekawostka ;). W ogóle zastanawiam się nad wprowadzeniem takowych ciekawostek kulinarnych na mojego bloga. Oczywiście głównie związanych z rybkami! Co o tym sądzicie? Jeżeli ktoś z Was chciałby się podzielić jakąś ciekawą informacją na temat przyrządzania rybnych dań – chętnie udostępnię na moim blogu :). Myślę, że to nie tak zły pomysł, prawda? Jak wiecie moją ulubioną rybą jest łosoś. Zazwyczaj kupuję świeżutkie filety w plastrach chociaż czasem zdarza mi się kupować tzw. dzwonki. Pamiętam jak (daaaaawno temu) broniłam się przed zakupem łososia ze skórą bo myślałam, że będę miała problem z jej ściąganiem. Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą – nic bardziej mylnego! Okazuje się, że z aromatycznych i upieczonych dzwonków z łososia bardzo łatwo zdjąć skórę. W zasadzie ona sama schodzi 😉 ale nie o tym miała być moja ciekawostka ;). Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami wiedzą na temat zakupu świeżego łososia – dzwonków. Wszędzie wokoło jest mnóstwo ofert właśnie z tym rodzajem ryby, a nie ma chyba nic gorszego jak kupić starą rybę. Nie dość, że nie będzie smaczna to jeszcze trzeba uważać aby się nie rozchorować! O przykrym zapachu w domu już nawet nie wspomnę… .

Jak ustrzec się przed zakupem nie świeżych dzwonków z łososia?

  • Bardzo ważne jest aby kręgosłup łososia mocno przylegał do mięsa ryby. Im starsza ryba tym łatwiej mięso odchodzi od kręgosłupa. Jest to związane z wiotczeniem tkanki łącznej!
  • Kolejnym istotnym aspektem jest wygląd mięsa rybiego. Nie może być ono dziwnie odbarwione, w plamy ani też nie powinno być wyschnięte. Mięso łososia musi być z lekkim połyskiem, delikatnie pół przezroczyste.
  • Ostatnim punktem, który należy sprawdzić przed zakupem (o którym chyba wszyscy wiedzą), jest zapach. Świeża ryba NIGDY nie będzie miała ostrego nie przyjemnego zapachu. Owszem, pachnie rybą ale nie jest to przykry, ostry zapach! Nie świeża ryba najzwyczajniej w świecie – 'cuchnie’. Podobnie jest z mrożonymi rybami. Jeżeli ryba po rozmrożeniu mocno śmierdzi znaczy, że jest nieświeża i nie należy jej przygotowywać. Niestety nie ma możliwości sprawdzenia przed zakupem czy ryba przed mrożeniem była świeża dlatego w miarę możliwości polecam kupować świeże rybki.

To chyba tyle z dzisiejszych ciekawostek. Mam nadzieję, że przydadzą się Wam powyższe informacje i z niecierpliwością będziecie czekać na kolejne ;).

Dodaj komentarz