Ryby słonowodne

Zapiekana rybka morska z czosnkiem i pęczkiem natki pietruszki

ryby-morskie-dorsz-z-czosnkiem-rybyswiata-plJakie są Wasze ulubione ryby morskie w przepisie, który jest w Waszym ‚top ten’ recepies? Moją ukochaną (ogólnie dostępną) rybką morską jest dorszyk ;). W połączeniu z ziemniakami (zdecydowanie moje ulubione warzywo!) i czosnkiem to tzw. ‚niebo w gębie’. Przepisów na tą zapiekaną rybkę morską jest bardzo dużo ale ja mam swój ulubiony przepis, który kiedyś znalazłam w gazecie kulinarnej mojej Babci. Co ciekawe Ona sama nigdy go nie przygotowała więc, kiedy go pierwszy raz przyrządziłam i powiedziałam Babci, że to z Jej czasopisma oniemiała ze zdumienia, że pominęła coś tak smacznego! Przepis prosty, pyszny i bardzo zdrowy. Idealny dla dorosłych i dzieciaczków na kolację lub też jako danie główne. Zapraszam do wykonania :).

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

Składniki:

  • Pół kilgorama świeżego dorsza
  • Jeden kilogram ziemniaków
  • Dziesięć ząbków czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól
  • Świeżo zmielonym czarny pieprz

Przygotowanie:

Rybkę opłukujemy i wkładamy do garnka. Wlewamy tyle wody aby ledwo nam przykryła dorsza i gotujemy aż będzie miękki. Gdy rybka będzie gotowa wyciągamy ją z garnuszka, oczyszczamy z ości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wywar odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy naczynie żaroodporne do naszej zapiekanki. Wlewamy kilka kropel oleju z pestek winogron i rozsmarowujemy je na dnie i po bokach naczynia. Następnie zabieramy się za obieranie ziemniaków. Kroimy je na cienkie plastry i układamy warstwę na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy. Na warstwę ziemniaków układamy rybkę, którą także posypujemy pietruszką i wyciśniętym czosnkiem i tak na zmianę aż do wyczerpania składników. Pamiętajmy jednak aby na wierzchu ostatnią warstwą były ziemniaczki. Na koniec polewamy naszą zapiekankę olejem z pestek winogron i wlewamy wywar z dorsza. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około jednej godziny w 200 stopniach.

Uwagi:

W zależności od waszych upodobań możecie dodać lub odjąć kilka ząbków czosnku czy też zielonej pietruszki.

Smacznego :).