Ryby słonowodne

Zapiekane pstrągi z czosnkiem w płatkach migdałowych

Baked-Trout-with-Herb-StuffingLubicie pstrąga? Jeżeli tak to dobrze trafiliście ;). Tym razem zapraszam wszystkich na pyszne pstrągi w migdałach! Nie pamiętam skąd mam ten przepis ale gwarantuje, że pieczony pstrąg w migdałach z czosnkiem bardzo Wam zasmakuje! Danie jest proste – musicie tylko wiedzieć w jaki sposób oczyścić rybki! Ja mam to szczęście, że wszystkiego nauczyła mnie mama z babcią chociaż muszę przyznać, że nie przepadam za oczyszczaniem ryb dlatego jeżeli ktoś oferuje mi pomoc (mama ;)!) to z przyjemnością ją przyjmuję 😉 haha. Mam nadzieję, że Wy też macie tak dobrze jak ja! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia pysznego pieczonego pstrąga :).

Czas przygotowania/gotowania: 55 minut

Składniki:

  • Pstrągi – trzy sztuki
  • Olej z pestek winogron
  • Płatki migdałowe – trzy stołowe łyżki
  • Sok z ½ cytryny
  • Natka pietruszki
  • Czosnek – trzy duże ząbki
  • Otręby żytnie – dwie stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rybki należy oczyścić, umyć pod zimną wodą, a następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdego pstrąga układamy na dużej desce i nacieramy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem – także w środku! Na koniec polewamy delikatnie sokiem z cytryny i odstawiamy na co najmniej piętnaście minut. Kolejnie przeciskamy przez praskę czosnek, kroimy drobno pietruszkę i faszerujemy każdego pstrąga. Gotowe pstrągi obtaczamy w otrębach żytnich (z każdej strony) i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej nasmarowaliśmy olejem z pestek winogron. Posypujemy pstrągi płatkami migdałowymi, skrapiamy olejem z pestek winogron, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach ściągamy folię i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.

Uwagi:

Chętnym polecam obłożyć rybki gałązkami rozmarynu i kawałkami cytryn!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: thatslife.com.au