Inne, Ryby słonowodne

Zapiekane ziemniaki z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem

talerze-deserowe-lososNa ostatnim wieczorku jaki przygotowałam bawiliśmy się z mężem i przyjaciółmi tak dobrze, że niechcący zbiliśmy moje ulubione duże deserowe talerze. Nasza impreza była zakrapiana alkoholem więc nie przejęłam się tym zbytnio. Gorzej było rano… . Szkoda mi tych talerzy bo były to piękne, duże i eleganckie talerze deserowe po mojej ciotce z Kanady. Nie mam pojęcia jak to się stało ale przynajmniej pocieszenie jest takie, że wszystko co było na tych pięknych deserowych talerzach znikło w mgnieniu oka ;). No właśnie! A co na nich było? Pyszne przystawki z pieczonych ziemniaczków z wędzonym łososiem. Zapraszam do przepisu.

Czas przygotowania: 10 minut + 2 godziny pieczenia

Składniki:

  • Plastry wędzonego łososia
  • 10 ziemniaków
  • Olej z pestek winogron
  • Cytryna
  • Serek śmietankowy
  • Kapary
  • Pęczek świeżego koperku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Masło

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Skrapiamy ziemniaki olejem z pestek winogron i posypujemy solą morską. Układamy na blasze do pieczenia i zapiekamy lekko ponad godzinkę w rozgrzanym do dwustu stopni piekarniku. Po tym czasie wyciągamy ziemniaki i kroimy na pół. Delikatnie wydrążamy środek w ziemniakach po czym kroimy jeszcze raz na pół i ponownie układamy na blasze do pieczenia. Około 20 dag masła łączymy z łyżką oleju z pestek winogron i przyprawiamy solą morską. Tak przygotowaną masą smarujemy kawałki ziemniaków i zapiekamy około piętnaście minut. Plastry wędzonego łososia kroimy na cienkie paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do miseczki. Dodajemy łyżkę odsączonych kaparów, dwie łyżki posiekanego świeżego koperku i około 150 g serka śmietankowego. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łyżeczką nakładamy na chrupiące kawałki ziemniaków. Dekorujemy gałązkami koperku. Serwujemy jako przystawkę na talerzach deserowych ;).

Uwagi:

Kupując ziemniaki proponuję wybierać takie średniej wielkości.

Smacznego :).