Ryby słonowodne

Zapiekanka rybna

Jesień to czas, kiedy organizm zaczyna domagać się tłustych potraw. Nie ma się co dziwić bo w końcu ludzkie ciało również potrzebuje odrobinę tłuszczyku na mroźne, długie miesiące ;). W związku z tym postanowiłam zaproponować Wam coś co będzie trochę bardziej „syte” – jeżeli wiecie co mam na myśli! Oczywiście głównym składnikiem będzie rybka, tu się nic nie zmienia. To danie to faworyt moich dzieciaków z ostatnich tygodni bowiem w smaku przypomina pyszną zapiekankę. Zresztą, sprawdźcie sami!

Drukuj

Zapiekanka z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem

Danie obiad
Kuchnia Italian
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 30 minut
Czas przygotowania 50 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 380 kcal

Składniki

  • 1 filet białej ryby
  • 3 pomidorki malinowe
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kubek słodkiej śmietany
  • 1 łyżka stołowa ziół prowansalskich
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej z pestek winogron
  • 1 łyżka mąki do śmietany
  • 1 łyżka koperku do sosu śmietanowego

Instrukcje

  1. Filet z białej ryby opłukujemy pod zimną wodą, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i obficie obsypujemy ziołami prowansalskimi.

  2. Następnie myjemy pomidory w ciepłej wodzie, osuszamy i kroimy na grube plasterki.

  3. Mozarellę odsączamy z zalewy i również kroimy na grube plastry, wielkości tych z pomidorów.

  4. Czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę.

  5. Filet ryby polewam odrobiną oleju z pestek winogron, a następnie układam na wierzchu plastry pomidora, posypuję przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przykrywam mozzarellą.

  6. Sos do rybnej zapiekanki może być dowolny. Ja uwielbiam śmietanowy z łyżką mąki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą morską i koperkiem. Wszystkie składniki dobrze mieszam by się pięknie połączyły i zalewam rybę z pomidorami i mozzarellą. Zapiekam przez około 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Uwagi:

Pod koniec pieczenia możecie posypać zapiekankę odrobiną startego parmezanu.

Chętni mogą dorzucić kilka pomidorków z puszki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: floatingkitchen.net