Ryby słonowodne

Zapiekanka rybna z brokułami

zapiekanka z karmazynaKoleżanka z pracy sprzedała mi świetny przepis, którym natychmiast postanowiłam się z Wami podzielić :)! Kilka dni temu przyniosła do pracy po kawałku zapiekanki jaką przygotowała na swoje imieniny. Mamy w przedszkolu własną kuchnię więc nie było problemu z podgrzaniem jej w piekarniku dzięki czemu była pewnie tak samo pyszna jak świeżutka z piekarnika. A zapewniam, że zapiekanka była naprawdę rewelacyjna! No więc zapraszam Was do wspólnego przyrządzenia :).

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Filet z karmazyna – 50 dag
  • Biały ryż – 20 dag
  • Brokuły – 40 dag
  • Cytryna
  • Pomidory – 2 sztuki
  • Masło – łyżka stołowa
  • Mąka – łyżka stołowa
  • Bulion warzywny – 200 ml
  • Mleko – 150 ml
  • Musztarda – 2 łyżki stołowe
  • Cukier – łyżeczka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Koperek
  • Tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Brokuły kroimy na mniejsze kawałeczki i także gotujemy w osolonej wodzie. Filety z karmazyna opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem po czym kroimy rybę na mniejsze kawałki. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie rozpuszczamy łyżkę masła w rondelku, posypujemy mąką i robimy zasmażkę. Cały czas mieszając wlewamy bulion warzywny i mleko. Gotujemy do momentu aż powstanie gładki sosik. Sos przyprawiamy musztardą, solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cukrem. Dodajemy także pokrojony koperek. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem po czym kolejno układamy ryż, rybkę, brokuły i pomidorki. Całość polewamy sosem i zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach.

Uwagi:

Karmazyna możecie zamienić na mintaja lub morszczuka.

Smacznego :).

Źródła ikony wpisu: styl.pl