Ryby słonowodne

Zapiekanka z warzywami i łososiem w pomidorowym sosie – na parze!

karma dla kotaMoja mama robiła ostatnio porządki w swojej biblioteczce i znalazła stary przepis na zapiekankę warzywną do przygotowania na parze. Dobrze pamiętam jak parę lat temu ją przygotowała i wszyscy się nią zajadali. W zasadzie to ona sama nie wie dlaczego nie robiła jej częściej. O ile się nie mylę ostatnio jedliśmy ją ponad cztery lata temu! Spisując przepis postanowiłam troszkę go zmodyfikować i dodałam kilka składników ;). Oczywiście wypróbowałam mój nowoczesny przepis i wszyscy jednogłośnie powiedzieli, że… pycha! Naszemu kotu również bardzo smakowało bo wskoczył na blat w kuchni i zabrał się za lizanie talerza! Chyba pomyślał, że to karma dla kota… ;). Skoro wszystkim tak bardzo smakowało zapraszam do wspólnego wykonania.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • Młoda marchewka – 2 szt.
  • Fasolka szparagowa
  • Młode dwa małe ziemniaczki
  • Papryka czerwona
  • Cebula młoda duża
  • Cukinia – ½ szt.
  • 400 g łososia
  • Śmietana – 100 ml
  • 2 jajka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeża bazylia
  • Pomidor
  • Olej z pestek winogron
  • Cebula

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na drobne paseczki – z wyjątkiem fasolki szparagowej ;). Wrzucamy do parowaru i gotujemy aż będą miękkie. Łososia kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy śmietanę oraz jajka. Wszystko dobrze mieszamy i wlewamy do pojemnika parowara. Umyte liście bazylii drobno siekamy i dodajemy do łososia i śmietany z jajkami. Do wszystkiego dodajemy także ugotowane warzywa. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pojemnik wstawiamy do parowaru i gotujemy wszystko około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na oleju z pestek winogron podsmażamy jedną cebulkę i dodajemy obranego ze skórki – wcześniej pokrojonego pomidora. Przyprawiamy zieloną czubrycą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Warzywa z łososiem polewamy sosem pomidorowym.

Uwagi:

Jeżeli nie macie czasu możecie zastąpić świeże warzywa mrożoną mieszanką!

Dobór warzyw to kwestia indywidualna ;).

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *