Inne, Ryby słonowodne

Zupa chrzanowa z wędzonym białym serem i łososiem!

recipe-image-legacy-id--488568_11Zawsze, kiedy robi się zimno (tak, tak – już jest zimno!) dopada mnie duża ochota pyszną zupkę chrzanową! Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że jest rozgrzewająca i wspomaga odporność ;). Oczywiście dodatkowo jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu dlatego także polecam laikom kuchennym ;)! Zanim przejdę do przepisu dodam tylko, że w oryginalnym przepisie, który znalazłam nie było wędzonego łososia ale przecież wiecie, że nie byłabym sobą gdybym nie dodała rybki ;). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Duży por – biała część
  • Średnia cebula – jedna sztuka
  • Kawałek selera
  • Ziemniaki – trzy sztuki
  • Starty chrzan – trzy łyżki
  • Śmietana 18% – trzy łyżki
  • Olej z pestek winogron – dwie stołowe łyżki
  • Biały wędzony ser – kostka
  • Plastry wędzonego łososia
  • Bulion – 1 litr
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Obieramy kawałek selera, wierzchnią warstwę pora i cebulę. Por i cebulę kroimy w drobne plasterki, a seler trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron i smażymy kilka minut. Następnie warzywa podlewamy bulionem i wkładam do dużego garnka. Obieramy ziemniaki, które kroimy w średniej wielkości kostkę i wkładamy do garnka. W razie konieczności dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu po czym wlewamy śmietanę i dodajemy chrzan. Serwujemy z pokruszonym białym, wędzonym serem, plastrami wędzonego łososia i ewentualnie natką pietruszki.

Uwagi:

Bulion do zupy może być mięsny, rybny lub warzywny.

Smacznego :).

Źródło zdjęć: bbcgoodfood.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *