Ryby słonowodne

Zupa dyniowa z wędzonym łososiem

Idealna zupa na chłodne jesienne wieczory? Zdecydowanie zupa krem z sezonowych warzyw :). Jedną z moich ulubionych jest zupa z dyni. Podobnie jak ja, tą zupę uwielbia cała moja rodzinka. Mam ‘sekretny’ przepis dzięki któremu moja zupa dyniowa jest najlepsza i inne nie mają przy niej szans ;). Oczywiście moja zupa krem z dyni jest z dodatkiem wędzonego łososia – w końcu to blog o rybach kochani ;). Aby nie wyszło, że się tylko przechwalam, już poniżej znajdziecie przepis na tę pyszną, zdrową, mocno odżywczą jesienną zupkę :). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Dynia hokkaido – ok. ½ kg
  • Wędzony łosoś w plastrach – dwa opakowania
  • Włoszczyzna – pęczek
  • Cebula szalotka – cztery średniej wielkości sztuki
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Olej z pestek winogron
  • Śmietana 30%
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Ulubione świeże zioła do posypania
  • Starty parmezan do posypania

Przygotowanie:

W garnku gotujemy włoszczyznę; marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, ziele angielskie i listek laurowy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z pestek winogron. W tym czasie obieramy czosnek oraz cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem z pestek winogron i podsmażamy tak aby cebulka się lekko zbrązowiła. W tym czasie myjemy i kroimy dynię. Pamiętajcie, że dynię hokkaido można przygotowywać ze skórką. Kroimy ją na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię do czosnku i cebulki. Wszystko podsmażamy, a następnie wlewamy odrobinę wywaru z warzyw i dusimy pod przykryciem. Miękką dynię wrzucamy do wywaru (bez liści laurowych i ziela angielskiego), miksujemy i wlewamy odrobinę śmietany. Na koniec czekamy aż zupa się zagotuje i przyprawiamy. Tuż przed podaniem wrzucamy pocięte plasterki wędzonego łososia oraz posypujemy startym parmezanem.

Uwagi:

Plastry wędzonego łososia możecie zamienić na smażony, chrupiący boczuś ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: keeprecipes.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *