Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Wędzona ryba (płaty) np. pstrąg i makrela – cztery płaty
- Śmietana – mały kubek
- Cebula – duża sztuka
- Bulion warzywny – duży kubek
- Żółtka jajek – dwie sztuki
- Masło – łyżka stołowa
- Sok z cytryny lub limonki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rybek. Dokładnie oczyszczamy płaty ze wszystkich ości i wkładamy do wysokiej miski. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę stołową masełka i wrzucamy cebulkę. Czekamy aż się zeszkli po czym dodajemy do bulionu warzywnego, który podgrzewamy w garnku. Do oczyszczonej ryby dodajemy kubeczek śmietany, żółtka oraz sól morską. Wszystko miksujemy po czym dodajemy do bulionu z cebulką. Czekamy aż zupa krem się zagotuje po czym przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z chrupiącymi grzankami, udekorowana świeżymi ziołami.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać ząbek czosnku!
Polecam zostawić kilka mniejszych kawałków ryby, które później wrzucamy do miseczek z zupą!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: dvo.com