Owoce morza, Ryby słonowodne

Zupa z białej rybki, krewetek z czosnkiem, ziemniakami i pomidorkami

Skoro ostatnio obiecałam jakieś dobre i sprawdzone przepisy na pyszną zupkę rybną tak więc dzisiaj zaproponuję Wam zupę ‘Catalon’ na bazie białej ryby i krewetek. Zupa jest bardzo pożywna i wyjątkowo smaczna! Niesamowity smak zapewnia połączenie czosnku i… orzechów! Gwarantuję, że będzie Wam smakowała. Zapraszam do wspólnego gotowania :)!

Czas przygotowania: 55 minut

Składniki:

  • ½ kg białej ryby – np. dorsz
  • ¼ kg krewetek – mogą być mrożone
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Pomidory – 2 średnie sztuki
  • Ziemniaki – ½ kg
  • Białe wytrawne wino – ½ szklanki
  • Wywar z rybki – 2 szklanki
  • Olej z pestek winogron
  • Cukier – ¾ łyżeczki
  • Szczypta szafranu
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • Migdały – 10 sztuk
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Olej z pestek winogron
  • Świeża pietruszka – łyżka stołowa

Przygotowanie:

Białą rybkę i krewetki przyprawiamy solą i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron po czym dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidorki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 7 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę po czym dodajemy je do sosu pomidorowego. Dodajemy wino, szafran oraz cukier. Przyprawiamy solą morską i gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie należy przygotować sos. Smażymy migdały i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak migdały z czosnkiem ładnie się przyrumienią, wyciągamy je na talerz, czekamy aż ostygną i wrzucamy do miksera. Dodajemy świeżą pietruszkę i miksujemy. Na koniec do sosu dodajemy chochlę wywaru rybnego, mieszamy i odstawiamy. Na patelnię z ziemniakami i pomidorami wrzucamy kawałki białej ryby i krewetki. Smażymy chwilkę po czym dodajemy sos oraz pozostały wywar. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu aż krewetki będą różowe i wsypujemy natkę zielonej pietruszki.

Uwagi:

Wywar rybny możecie zastąpić wywarem z kurczaka lub wywarem warzywnym.

Polecam użyć wysokiej i dużej patelni albo patelnię zamienić na garnek ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pinetrest.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *