Ryby słonowodne

Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem i koperkiem

240432Tym razem zaproponuję Wam coś pysznego wedle przepisu jednego z moich ulubionych kucharzy :). Nie wiem jak Wy ale ja wręcz uwielbiam jak kucharz ma ‘smaczny’ głos i opowiada o potrawie w taki sposób, że już same słowa chce się zjeść ;). Nie będę robić reklamy temu Panu ale myślę, że niektórzy już wiedzą kogo mam na myśli ;). Co ciekawego postanowiłam przyrządzić? Będzie to niesamowita zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem. Jest to bardzo delikatna zupa na bazie rosołku z plastrami pysznego wędzonego łososia. Zupę polecam na każdą okazję i w każdym wieku :). Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Ziemniaki – dwie duże sztuki
  • Olej z pestek winogron – dwie łyżeczki
  • Por – 1 sztuka
  • Wędzony łosoś – ok. 150 g
  • Bulion z kurczaka – 1 l
  • Mleko tłuste – 500 ml
  • Pęczek świeżego koperku
  • Sok z cytryny
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól morska

Przygotowanie:

Obieramy i drobno kroimy pora. W garnku rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pora, który powinien się pięknie zeszklić. Następnie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wrzucamy je do garnka z porem i wlewamy bulion z kurczaka. Przykrywamy garnek z warzywami i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy sok z jednej cytryny, pół litra pełnotłustego mleka oraz pęczek posiekanego koperku. Do zupy krem wrzucamy plastry pociętego łososia i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Chętni mogą posypać zupę parmezanem!

Smacznego :).

Źródło ikony zdjęcia: epicurious.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *