Drukuj

Krewetki koktajlowe w dipie czosnkowym

Przepis na krewetki koktajlowe -  są bardzo smaczne i delikatne. Wyglądają bardzo zachęcająco i idealnie nadają się na przystawkę podczas kolacji.

Czas przygotowania 40 minut
Kalorie 400 kcal

Składniki

  • 250 g Krewetki koktajlowe 250 g
  • Cytryna
  • 2 łyżeczki imbiru zmielony
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki czosnku zmielonego
  • Sól
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej z pestek winogron
  • Sos do krewetek koktajlowych:

Sos do krewetek koktajlowych:

  • 1 Duży jogurt naturalny Grecki
  • 3 łyżki Majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki Soli

Instrukcje

Najpierw przygotowujemy sos.

  1. Jogurt grecki mieszamy z wyciśniętymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny, słodką papryką, majonezem, ostrą papryką, szczyptą soli i odrobiną cukru. 

  2. Wszystko porządnie mieszamy aż składniki ładnie się połączą (możemy użyć blendera). 

  3. Wstawiamy do lodówki. 

Gdy nasz dip będzie się chłodził zabieramy się za krewetki.

  1. Płuczemy i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i przyprawami (zmielony czosnek, imbir, ziołowy pieprz). 

  2. Gotujemy około dwóch minut po czym odcedzamy i panierujemy w jajku i bułce tartej. 

  3. Wrzucamy na rozgrzany wok (może być patelnia) i smażymy aż będą złote i chrupiące. 

Notatki

Soczyste i chrupiące krewetki koktajlowe gotowe :) Serwujemy z zimnym sosem.