Drukuj

Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś z sosem koperkowym to przecież świetne połączenie smaków.

Czas przygotowania 40 minut
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • Filet z łososia (mogą być dzwonki)
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cytryna
  • Olej z pestek winogron

Sos:

  • Mały jogurt grecki
  • Kilka łyżek śmietany
  • 2 pęczki Świeżego koperku
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki Dwa ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Oleju z pestek winogron

Instrukcje

  1. Łososia opłukujemy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i układamy w naczyniu żaroodpornym. Aby ryba nam nie przywarła do naczynia proponuję skropić naczynie olejem z pestek winogron i rozetrzeć pędzelkiem. Następnie bierzemy się za przygotowanie sosu koperkowego do łososia. Myjemy koperek, porządnie suszymy i kroimy. Do jogurtu greckiego i śmietany dodajemy szczyptę soli, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczkę oleju z pestek winogron i przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i wrzucamy pokrojony koperek. Tak przygotowanym sosem zalewamy rybę i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Łososia w sosie koperkowym możemy podać z sałatą i pieczonymi ziemniakami.