Go Back
Drukuj

Chrupiący dorsz z pieczarkami

Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowanie 30 minut
Czas przygotowania 55 minut
Porcje 4 osob
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • 1 Filet z dorsza
  • Olej z pestek winogron do smażenia i sałatki
  • 1 jajko
  • Bułka tarta do panierki
  • Sól himalajska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 kg Ziemniaki
  • 500 g Ogórki kiszone
  • 1 szt. Cebula cukrowa
  • 500 g Pieczarki
  • 1 ząbek Czosnek

Instrukcje

  1. Zaczynamy od przygotowania fileta z dorsza. Opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do rozbitego jajka z solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zostawiamy kawałki fileta w jajku i zabieramy się za obranie ziemniaków.

  2. Obrane i pokrojone (jeżeli jest taka potrzeba) ziemniaki wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy.

  3. Ogórki kiszone kroimy na cienki plasterki i wrzucamy do salaterki. Podobnie z cebulą, którą najpierw obieramy. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i wrzucamy do miseczki. Dodajemy dwie łyżki stołowe oleju z pestek winogron, obficie posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieszamy.

  4. Rybę wkładamy do bułki tartej, a następnie na rozgrzany olej z pestek winogron i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Serwujemy z ziemniakami z wody i sałatką z ogórków.