Drukuj

Krewetki i grzyby na parze z tartą rzepą

Danie obiad
Kuchnia Japanese
Porcje 3

Składniki

  • 0,5 kg biała rzepa
  • 1 jajko
  • 150 gram obranych krewetek
  • 3 szt suszonych grzybów shiitake
  • 2 łyżki mirin
  • 400 ml bulion nibandashi
  • 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1,5 łyżki kuzu

Instrukcje

  1. Grzyby namoczyć na 30 minut w letniej wodzie, a następnie pokroić na ok. 2cm paski. 

  2. Rzepę umyć pod bieżącą woda, wysuszyć i zetrzeć na tarce, lekko posolić. Następnie przełożyć do ściereczki i odsączyć z nadmiaru wody.

  3. Jajo ubić z 2 łyżkami mirin (to wino ze sfermentowanego ryżu), wymieszać z rzepą i odrobiną soli. 

  4. Dodać grzyby i krewetki, całość rozłożyć do czterech miseczek.

  5. Kuzu, czyli mączkę ziemniaczaną ze strączkowej rośliny rozpuścić w 1,5 łyżki wody, dodać sos sojowy i rozpuścić w bulionie nibandashi, mieszać drewnianą łyżką do zagęszczenia sosu. 

  6. Do garnka włożyć sitko, a na nie miseczki z daniem. Dodać do środka 3-4 łyżki sosu i gotować do zmiękczenia krewetek, ok. 5-7 minut. Serwować na ciepło.

Notatki

Uwagi: przyznam się, że grzyby shiitake zastąpiłam naszymi suszonymi prawdziwkami i uważam, ze danie smakuje równie wybornie jak w przypadku tych oryginalnych, azjatyckich grzybów.