Drukuj

Ryba pieczona w ziołowym pesto

Alternatywę dla bazyliowego pesto stanowią suszone pomidory lub pietruszkowa pasta. W ramach warzywnego dodatku świetnie sprawdzają się tu brokuły lub mieszanki klasycznych warzyw na patelnię. U mnie na zdjęciu warzywna salsa: cukinia, pomidorki i papryka. 

Danie kolacja
Kuchnia Mediterranean
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowanie 25 minut
Czas przygotowania 40 minut
Porcje 4
Kalorie 375 kcal

Składniki

  • 700 gram filetów z dorsza
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 6 łyżek pesto ze słoiczka
  • 250 gram pomidorków koktajlowych
  • kilka listków kilka listków bazylii
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Instrukcje

  1. Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem, na wierzch smarujemy dwoma lub trzema łyżeczkami pesto (wedle uznania) i obkładamy przekrojonymi na pół małymi pomidorkami. 

  2. Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem, na wierzch smarujemy dwoma lub trzema łyżeczkami pesto (wedle uznania) i obkładamy przekrojonymi na pół małymi pomidorkami. 

  3. Dorsza pieczemy około 25 minut w pierniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 

  4. Podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym wedle wskazówek na opakowaniu. Rybę dekorujemy listkami bazylii.