Drukuj

Pulpeciki rybne

Danie obiad
Kuchnia American
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 2 godzin 10 minut
Czas przygotowania 2 godzin 30 minut
Porcje 4
Kalorie 360 kcal

Składniki

  • 30 dag filetów dorsza bez ości
  • 34 dag mąki prszennej
  • 2 dag suszonych drożdzy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 ząbek czosnku (duży!)
  • 1/2 sztuki marchewki startej na tarce
  • 1 sztuka słodkiej cebulki
  • 30 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka tymianku
  • olej do smażenia

Instrukcje

  1. Wykonanie: oczyszczone z ości filety należy skropić cytryną i odstawić na 20 minut. W międzyczasie drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans, a marchewkę i cebulkę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Rybę zmielić w maszynce, dodać do masy starte warzywa, czosnek, tymianek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Do miski z mąką dodać powoli zaczyn drożdżowy i delikatnie mieszać, aż ciasto uzyska gładką i gęstą konsystencję (przypominać powinno śmietankę 18%). Do środka dodajemy masę rybną i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby pulpeciki wyrosły. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni kładziemy uformowane w niewielkie kulki pulpeciki, smażąc na średnim ogniu na rumiany kolor (ok. 2-3 minut z każdej strony).

  2. Przygotować sos ziołowy: opakowanie jogurty wymieszać z ulubioną mieszanką ziół (pietruszką, tymiankiem, oregano, papryką słodką, estragonem itp.).

  3. Bułkę przekroić na pół: dół posmarować jogurtem, ułożyć plasterek sałaty, na to jeden ciepły pulpecik rybny, położyć po plasterku pomidora, ogórka i czerwonej cebulki, delikatnie polać sosem i przykryć górną częścią pieczywa. Podawać od razu na ciepło. 

Notatki

Dorosłym polecam dodanie odrobiny papryczki suszonej chilli do masy, pulpeciki rybne będą miały wyrazisty smak!