Drukuj

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowanie 15 minut
Czas przygotowania 30 minut
Porcje 3
Kalorie 375 kcal

Składniki

  • 250 gram wędzonych szprotek
  • 1 papryczka chilli czerwona
  • 1 duża marchewka
  • 1 małą cebulka
  • 4 ząbki czosnku (lub 2 łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżka soli i pieprzu
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Instrukcje

  1. Szprotki należy pozbawić główek, ogonów oraz kręgosłupa. Rybne fileciki smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa oraz przyprawy, smażymy kolejne 2-3minuty do zaromatyzowania warzyw. 

  2. Kolejnym krokiem jest dodanie pół szklanki occtu. Przez 5 minut smażymy na małym ogniu, dodajemy 3-4 łyżeczki cukru do korekty smaku i gotujemy, aż danie nieco zgęstnieje. Jeśli mamy z tym problem, można dodać niewielką ilość mąki pszennej wymieszanej w zimnej wodzie. 

  3. Całość przekładamy do wysokiego słoika, pamiętając o tym, aby delikatnie, przy pomocy łyżki z dziurkami, odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

  4. Danie można spożywać zarówno do ciemnego pieczywa, jak i ugotowanego wcześniej ryżu (polecam brązową odmianę!). Zachęcam do eksperymentowania, bowiem do rybek można dodać także inne dodatki, np. zielone oliwki lub suszone pomidory. 

Notatki

Można dodać extra jedną zieloną papryczkę chili, doda to nie tylko smaku potrawie, ale także wzbogaci barwę samego dania.

Ciekawym rozwiązaniem jest użycie oleju z dodatkiem papryczki chili – podkręci to pikantny smak szprotek.