Go Back
Drukuj

Roladki z łososiem i jajkiem

Danie Snack
Kuchnia American
Porcje 2 osoby
Kalorie 315 kcal

Składniki

  • 5 łyżek sosu jogurtowo-czosnkowego
  • 2 opakowania wędzonego łososia (po 100 gram każde)
  • 5 ugotowanych jajek na twardo
  • 1 szt ogórka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 opakowanie wieloziarnistej tortilli (6 sztuk)
  • 2 łyżki mięty i natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Tortille delikatnie podgrzewamy na gorącej patelni (1 minuta z każdej strony), aby złapała ładny, lekko brązowy kolor. Na ostudzony placek nakładamy sos jogurtowo-czosnkowy, a następnie na całej powierzchni układamy kolejno pokrojone w drobne plasterki jajko oraz kawałki łososia. 

  2. Ogórka i paprykę kroimy w 5cm, cienkie paski i układamy na 3/4 powierzchni tortilli, dodajemy posiekaną drobno mięte lub pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem (według uznania). Placek zawijamy od dołu i skręcamy w roladkę, mocno dociskając przy końcu, aby sos „złapał” ciasto i się delikatnie przykleił. Kroimy w 4cm kółeczka i podajemy z dodatkiem sosów warzywnych, np. ajwaru lub sosu paprykowego. 

Notatki

Porada: Roladki można podawać zarówno z lekką sałatką (sałata, pomidorki cherry, cebulka, oliwki, sos na bazie oliwy z oliwek), jak i serwować jako samodzielną przekąskę.