Drukuj

Pstrąg z herbacianym masłem – przepis

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 25 minut
Czas przygotowania 35 minut
Porcje 2 osoby
Kalorie 295 kcal

Składniki

  • 2 tusze pstrąga (wypatroszone)
  • 6 łyżek masła
  • 3 torebki herbaty z dodatkiem cytrusów
  • pieprz cytrynowy
  • sól do smaku
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 opakwoanie jogurtu naturalnego
  • koperek, rozmaryn świeży i natka pietruszki
  • 1/2 soku z cytryny
  • oliwa z oliwek

Instrukcje

  1. Rybę myjemy pod bieżącą wodą i oszukamy za pomocą papierowych ręczników, zwłaszcza od środka. 

  2. W kamionce lub moździerzu dobrze wymieszać masło z herbatą i delikatnie wyłożyć wnętrze ryby. Z zewnątrz nacieramy ją oliwą z oliwek, lekko oprószając solą i pieprzem. Pieczemy w folii aluminiowej lub papierze do pieczenia w temperaturze 160 stopni przez ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości ryby). 

  3. Ziemniaki myjemy i pozostawiamy ze skórką. Nacinamy plasterki o grubości 1cm do ¾ głębokości warzywa, posypujemy przyprawą do pieczenia ziemniaków, dodajemy gałązki rozmarynu. Pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. 

  4. Przygotowujemy dressing jogurtowy: jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem. Wykorzystujemy go do polania wierzchu ryby lub ziemniaków (w zależności od preferencji smakowych). Na wierzch kładziemy plasterki cytryny.