Inne

Ryba na parze – ile czasu? I inne wskazówki

Wszyscy wiemy, jak bardzo korzystne dla zdrowia potrafią być ryby. Niestety, przygotowanie ryb w tradycyjny sposób potrafi pozbawić ich nawet 70% substancji odżywczych! Smażenie albo gotowanie ryby w wodzie oznacza usunięcie zarówno witaminy C, jak również witamin z grupy B czy A oraz E. Alternatywą może być przygotowanie ryby na parze. Z tego artykułu dowiesz… Więcej Ryba na parze – ile czasu? I inne wskazówki

Inne

Ciasto naleśnikowe do ryby

Gdzie tkwi sekret udanej ryby smażonej na głębokim oleju? To ciasto naleśnikowe do ryby! Dobrze wykonane i odpowiednio doprawione sprawia, że mięso jest otoczone chrupiącą, ale jednocześnie nie tłustą panierką. Wiele osób popełnia ten błąd i ciasto naleśnikowe do ryby wzbogaca o proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. A jest to zupełnie zbędne! Później w… Więcej Ciasto naleśnikowe do ryby

Inne

Śmietanowy sos do ryby i owoców morza

Bazowy przepis na śmietanowy sos do ryby i owoców morza da się także wykorzystać do różnego rodzaju makaronów i gotowanego na parze kurczaka. U mnie nie znajdziecie w sosie żadnych rosołowych kostek ani tez bulionów, których nadmiar i tak finalnie trzeba odparować. Do przygotowania sosu potrzebujemy tylko czterech składników: cebulki, tłuszczu, śmietany oraz przypraw! Mój… Więcej Śmietanowy sos do ryby i owoców morza

Inne

Orzeźwiające risotto z rybą

Risotto z rybą to przepis na bardzo proste i szybkie do wykonania danie. Lekkostrawne, przyjemne w smaku i zaskakujące ze względu na bogactwo tekstur pokarmów: mamy tu stawiający lekki opór ryż, przyjemną, rozpływającą się w ustach rybę, chrupiące warzywa oraz wyrazisty sos. Polecam jeszcze inny przepis na risotto: Risotto z łososiem, zielonym groszkiem i parmezanem… Więcej Orzeźwiające risotto z rybą

Inne

Tort rybny

Tort rybny to bardzo pracochłonny, ale warty poświęcenia, ponieważ prezentuje się zjawiskowo! Tort rybny pochodzi z kuchni skandynawskiej: w Norwegii, Szwecji i czy Finlandii jest bardzo popularnym daniem, które można także kupić w miniaturowych wersjach na rybnych targach. Kolejne warstwy składają się nie tylko z past rybnych, ale także pieczywa i warzyw, które są podawane… Więcej Tort rybny

Inne

Największa ryba świata – rekin wielorybi

Największa ryba na świecie Największą rybą na świecie jest rekin wielorybi (łac. Rhincodon typus). Jest nie tylko imponujących rozmiarów (jego długość może przekroczyć 20 metrów!), ale również jego waga może zapierać dech w piersi (nawet 13 ton!). Niektóre złapane okazy miały także wyjątkowo grubą skórę – w najgrubszych miejscach miała 10 centymetrów! Warto też wiedzieć,… Więcej Największa ryba świata – rekin wielorybi

Inne

O rybach ciekawostek kilka

Jakie są najpopularniejsze gatunki ryb na świecie? Cóż, jak nie trudno zgadnąć, bardzo wiele zależy od lokalizacji: każdy kraj na swoją własną wersję grillowanych, pieczonych lub smażonych ryb i owoców morza. Niemniej rekordową liczbę pod względem sprzedaży ustanowił dorsz i to on jest zaliczany do najbardziej popularnej ryby na świecie. Tuż za nim podium zdobył… Więcej O rybach ciekawostek kilka

Inne

Roladki faszerowane szpinakiem, czosnkiem i parmezanem w serowym sosie

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który „ukradłam” mojej koleżance. Niedawno miałam okazję gościć na kolacji urodzinowej gdzie zaserwowano genialne przekąski. Ku mojej uciesze, danie rybne :)! Przepis bajecznie prosty, a danie wyjątkowo smaczne. Coś na pograniczu zdrowego „fit” jedzonka z fast foodem? Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, także tych dla… Więcej Roladki faszerowane szpinakiem, czosnkiem i parmezanem w serowym sosie

Inne

Pieczony łosoś w cytrusach z masełkiem czosnkowym

Zawsze, kiedy nie wiem co przygotować na obiad, piekę łososia :). Ta ryba ma to do siebie, że zawsze jest smaczna niezależnie od tego w jaki sposób zostanie przygotowana. Można ją przyrządzić w sosie koperkowym, w towarzystwie warzyw czy ze szparagami i czosnkiem lub po prostu solo z odrobiną cytryny. Jest naprawdę mnóstwo sposobów dlatego… Więcej Pieczony łosoś w cytrusach z masełkiem czosnkowym