Inne

Ryba w cieście francuskim

Osoby zajmujące się zdrowym odżywianiem i dietetyką biją na alarm, aby przynajmniej raz w tygodniu jeść ryby. Dlaczego? Powodów jest całe mnóstwo. Ryby są wdzięcznym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a także witamin A i D. Są także jednym z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy te chronią… Więcej Ryba w cieście francuskim

Inne

Pizza z tuńczykiem poleca się na obiad! Pyszny przepis

Mimo, że pochodzi ze słonecznej Italii, to do nas przywędrowała prosto z Ameryki. Mowa o pizzy – najbardziej znanym placku na świecie. Uwielbiają ją nie tylko dzieci, ale i dorośli. Pizza potrafi uratować nas z opresji, kiedy nie mamy czasu lub pomysłu na obiad. Sprawdza się świetnie, kiedy z niezapowiedzianą wizytą wpadną goście, a także… Więcej Pizza z tuńczykiem poleca się na obiad! Pyszny przepis

Inne

Dlaczego warto jeść ryby morskie? [TOP-3 ciekawostki]

Dietetycy i eksperci żywieniowi biją na alarm, aby nie zaprzestawać spożywania ryb. Nie tylko dlatego, że są cennym źródłem pełnowartościowego białka i tym samym mogą zastąpić w jadłospisie mięso. Również dlatego, że są prawdziwą kopalnią innych, równie ważnych, składników odżywczych, których bardzo często brakuje w diecie większości ludzi. Mowa tu o witaminach, zwłaszcza witaminie D… Więcej Dlaczego warto jeść ryby morskie? [TOP-3 ciekawostki]

Inne

Sezon na ryby – jak przyrządzić idealną rybkę?

Gotowana, na parze, smażona, pieczona, grillowana – możliwości na przyrządzenie ryby jest naprawdę mnóstwo! Zanim jednak zdecydujemy, czy rybę wrzucić na patelnię, czy do piekarnika, należy ją najpierw odpowiednio przygotować. Jak? Pomogą nam w tym przyprawy i zioła, które podkreślą delikatny smak mięsa. Oto odpowiedzi na pytanie, jak przyrządzić idealną rybkę! Bądź zdrów jak ryba… Więcej Sezon na ryby – jak przyrządzić idealną rybkę?

Inne

Czy wędzone ryby są zdrowe?

Wędzone ryby mają mnóstwo fanów. Specyficzny smak i aromat sprawiają, że obok takiej potrawy trudno przejść obojętnie. Pozostaje jednak bardzo ważne pytanie – czy wędzone ryby są zdrowe? Oprócz tego, w jaki sposób możemy wędzić rybę, aby miała swój specyficzny aromat lub nawet kolor, dokładnie taki, o jakim marzymy? Przekonajmy się!   Czy wędzone ryby… Więcej Czy wędzone ryby są zdrowe?

Inne

Ryba na parze – ile czasu trwa przygotowanie?

Gotowanie na parze to coraz popularniejszy sposób na smaczne i zdrowe danie. A dobra wiadomość jest taka, że aby przygotować potrawę w ten sposób wcale nie trzeba mieć jakichś zaawansowanych naczyń czy specjalnych umiejętności. Wystarczą jedynie zupełnie podstawowe elementy, które i tak każdy z nas ma w kuchni. Dowiedz się czego dokładnie potrzebujesz oraz ile… Więcej Ryba na parze – ile czasu trwa przygotowanie?

Inne

Jak doprawić rybę?

I choć w daniach z rybą główną nutą powinien być smak świeżej ryby, to bardzo wiele osób decyduje się na dodatkowe doprawienie całej potrawy. W jaki sposób można doprawić rybę? Na co uważać, aby, mówiąc kolokwialnie, nie przesadzić w trakcie przyprawiania ryb i owoców morza? Kilka porad znajdziecie w tym artykule! Mamy oczywiście świadomość tego,… Więcej Jak doprawić rybę?

Inne

Jak szybko rozmrozić rybę?

To może się zdarzyć nawet najlepszym. Zapominamy o rozmrożeniu ryby na obiad – a to mieliśmy ciężki dzień w pracy, a to dopadło nas zmęczenie, a to po prostu wróciliśmy zbyt późno do domu. Zastanawiasz się, co zrobić, gdy domownicy czekają na obiad, a zaplanowana na ten dzień ryba ciągle jest w zamrażarce? Wbrew pozorom,… Więcej Jak szybko rozmrozić rybę?

Inne

Jakie wino do ryby?

Jak połączyć ryby i wino w taki sposób, by stanowiły jedność pod względem smaku? Wbrew pozorom, wcale nie jest to takie łatwe. Bo zasada głosząca, że białe wino dobieramy do ryb, a czerwone do mięs jest już nieco przestarzała, a na pewno niewystarczająca, jeśli chcemy oczarować swoich gości, drugą połówkę albo swoje własne kubki smakowe… Więcej Jakie wino do ryby?