Pomysł na super szybkie i super pyszne śniadanie ;)? Tym razem zaproponuję Wam coś nie rybnego ale za to wegetariańskiego… czyli pomidory z sałatą lodową, szczypiorkiem i fasolką! Generalnie można to nazwać sałatką ale ja nazywam to pomidorkami z lodową ;). Jest to przepis, który wymyśliła niedawno moja cudowna Mama i muszę przyznać, że będzie wyjątkowo częstym gościem na naszym stole. Co ciekawe, moja córcia nie przepada za fasolą ale połączenie jej z pomidorkami, sałatą lodową i śmietaną zdecydowanie przypadło jej do gustu! Jak sama powiedziała, od teraz to będzie jej 'nowy styl’ jedzenia fasolki 😉 haha. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje i podzielicie się tym przepisem ze swoimi bliskimi! Danie bardzo szybkie i zdrowe! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Dwa duże, dojrzałe pomidory (najlepiej tzw. bawole serca)
- Pęczek szczypiorku
- Sałata lodowa
- Puszka fasoli białej
- Puszka fasoli czerwonej
- Puszka fasolki frażoletki
- Śmietana
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Sałatę lodową opłukujemy, osuszamy i porwaną na mniejsze kawałki wrzucamy do większej miski. Pomidorki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki i wrzucamy do sałaty. Szczypiorek porządnie myjemy, kroimy i dodajemy do reszty składników. Trzy puszki fasoli odsączamy i łączymy zresztą. Na koniec dodajemy kubeczek gęstej śmietany, przyprawiamy obficie solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość dobrze mieszamy i serwujemy jako dodatek na śniadanie.
Uwagi:
Jeżeli zależy Wam na dietetycznej wersji proponuję zamienić śmietanę jogurtem.
Wielu z Was może się zdziwić ilością fasolki ale nie jest to żadna pomyłka! W połączeniu z resztą warzyw tworzy ona niesamowity smak dlatego nie zmniejszajcie jej ilości!
Smacznego :).