Odwiedziłam dzisiaj mój ulubiony targ warzywno owocowy w naszym mieście. W zasadzie mam wszystko co potrzebne w kuchennej lodówce ale naszła mnie nieodparta ochota na jakąś pyszną zupkę. Na początku myślałam, że może warto zrobić zupę owocową, którą uwielbiają moje dzieciaki ale jakoś przejadły mi się czereśnie i wiśnie. Zupa owocowa był to przysmak, który przyrządzała moja kochana babcia. Pamiętam jak w upalne dni zajadałam się pyszną i zimną owocówką mojej babci. Z tego co pamiętam to moja ulubiona była z porzeczek i wiśni z kluseczkami. Ostatnie dni nie były bardzo upalne więc zupa owocowa poczeka ;). Póki co wpadły mi w ręce dorodne i soczyście zielone brokuły więc zdecydowałam się przyrządzić zupę krem z brokułów. O ile się nie mylę jest to chyba stary przepis kuchni włoskiej? Zapraszam do wspólnego wykonania!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Duży brokuł
- Cebula
- Wywar warzywny – 1 litr
- Wino wytrawne białe – 100 ml
- Śmietana mała 12%
- Kiełbaska – 10 dag
- Olej z pestek winogron – 3 łyżki stołowe
- Sok z cytryny
- Czosnek – 2 ząbki
- Chilli – przyprawa
- Gałka muszkatołowa
- Bazylia
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej z pestek winogron i podsmażamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po dwóch minutach dodajemy wino, a po kolejnych pięciu dorzucamy różyczki brokuł i zalewamy wszystko wywarem warzywnym. Gotujemy 15 minut po czym czekamy aż wystygnie i miksujemy. Przyprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec wlewamy śmietanę i czekamy aż zupa się zagotuje. Serwujemy z podsmażonymi plasterkami kiełbaski i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Uwagi:
Kiełbaskę możecie zastąpić chrupiącymi – czosnkowymi grzankami.
Smacznego :).