Inne

Polędwiczka wieprzowa w rozmarynie i sosie grzybowym

poledwiczka z rozmarynemNaszła mnie dzisiaj ogromna ochota na coś… mięsnego. U mnie to rzadkość więc stwierdziłam, że musi to oznaczać, że mój organizm domaga się białka pochodzenia zwierzęcego ;). Długo zastanawiałam się co mam przyrządzić więc w poszukiwaniu inspiracji poszperałam w internecie. W końcu padło na polędwiczkę wieprzową z rozmarynem, szałwią w delikatnym sosie z suszonych grzybków i czerwonym winie. Wyszła znakomita! Mój mąż stwierdził, że taką polędwiczkę może jadać co tydzień ;)! Doszłam do wniosku, że jestem wyjątkowo zdolna 😉 haha! A tak na poważnie to faktycznie wyszła całkiem niezła. Przepis ten oparty został o kilka innych. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Świeży rozmaryn
  • Liście świeżej szałwii
  • Kilka suszonych grzybków
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Czerwone wytrawne wino
  • Magi do smaku

Przygotowanie:

Polędwiczkę opłukujemy, osuszamy i kroimy na ok. 1,5 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i kładziemy plastry mięsa. Wsypujemy rozmaryn i liście szałwii. Obieramy czosnek, kroimy i również po chwili dodajemy do mięsa. Wszystko smażymy kilka minut tak aby mięso nabrało ładnego złotego koloru. Do szybkowara wlewamy odrobinę wody i wrzucamy pokruszone, suszone grzybki. Kiedy woda zacznie się gotować do garnka wrzucamy całą zawartość patelni. Zamykamy szybkowar i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie otwieramy garnek i wlewamy odrobinę czerwonego, wytrawnego wina. Zamykamy na kolejne 5 minut i gotujemy. Na koniec dodajemy szczyptę soli morskiej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz ewentualnie odrobinę magi. Zamykamy garnek i gotujemy około 5 minut tak aby odparować większość sosu. Serwujemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą w sosie vinegrette.

Uwagi:

Uważajcie aby nie przypalić czosnku.

Jeżeli nie macie szybkowara równie dobrze możecie polędwiczkę przygotować na patelni lub np. na grillu gazowym czy w piekarniku.

Smacznego :).

Dodaj komentarz