Tego jeszcze na blogu nie było ;)! Dzisiaj zapraszam wszystkich na… gorące i pyszne naleśniki z wędzoną rybką! Zapewne wielu z Was stwierdzi, że naleśniki z wędzoną rybą to nie jest najlepszy pomysł dlatego mocno tupnę nogą i powiem, że to absolutnie rewelacyjny przepis, który musicie wypróbować! Wyobraźcie sobie naleśniki na słono z żółtym serem gruyere oraz parmezanem, czosnkiem i wędzonym łupaczem. Brzmi już lepiej prawda :)?! Nie zniechęcajcie się nowościami i wypróbujcie mój przepis – gwarantuję 100% satysfakcję :)! Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
Farsz:
- Wędzony łupacz – 450g
- Krewetki – 100g
- Masło – 40g
- Mąka – 40g
- Wywar rybny – 300 ml
- Parmezan – 75g
- Mrożony, zielony groszek – 100g
- Ser gruyere – 50g
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprzem
Ciasto na naleśniki:
- Mleko – 300 ml
- Olej z pestek winogron
- Jajko – 1 sztuka
- Sól morska – ½ łyżeczki
- Mąka – 100g
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, robimy na środku dziurkę do którego wbijamy jajko i delikatnie łączymy jajko z mąką. Dodajemy mleko i mieszamy aż uzyskamy pulchne ciasto. Na patelnię wlewamy mleko po czym układamy na nią rybę. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, a następnie wyciągamy rybkę i odlewamy mleko do kubka. Do garnuszka wkładamy masło, czekamy aż się rozpuści, dodajemy mąkę i ściągamy z ognia. Wlewamy mleko i mieszamy aż uzyskamy jednolity sos. Do sosu wlewamy wywar rybny i mieszając czekamy aż się zagotuje. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie smażymy naleśniki na oleju z pestek winogron. Usmażone naleśniki układamy na stosie przekładając je papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika po to aby nie wystygły. Wędzoną rybkę, zielony groszek oraz kalmary mieszamy z ½ sosu po czym nadziewamy nimi naleśniki. Gotowe naleśniki układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy pozostałym sosem, posypujemy serem gruyere i zapiekamy przez 20 minut.
Uwagi:
Wędzonego łupacza możecie wymienić na inną rybkę!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: szukamprzepisu.pl