Inne

Zapiekane naleśniki z wędzonym łupaczem pod żółtym serem

img.phpTego jeszcze na blogu nie było ;)! Dzisiaj zapraszam wszystkich na… gorące i pyszne naleśniki z wędzoną rybką! Zapewne wielu z Was stwierdzi, że naleśniki z wędzoną rybą to nie jest najlepszy pomysł dlatego mocno tupnę nogą i powiem, że to absolutnie rewelacyjny przepis, który musicie wypróbować! Wyobraźcie sobie naleśniki na słono z żółtym serem gruyere oraz parmezanem, czosnkiem i wędzonym łupaczem. Brzmi już lepiej prawda :)?! Nie zniechęcajcie się nowościami i wypróbujcie mój przepis – gwarantuję 100% satysfakcję :)! Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

Farsz:

  • Wędzony łupacz – 450g
  • Krewetki – 100g
  • Masło – 40g
  • Mąka – 40g
  • Wywar rybny – 300 ml
  • Parmezan – 75g
  • Mrożony, zielony groszek – 100g
  • Ser gruyere – 50g
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprzem

Ciasto na naleśniki:

  • Mleko – 300 ml
  • Olej z pestek winogron
  • Jajko – 1 sztuka
  • Sól morska – ½ łyżeczki
  • Mąka – 100g

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, robimy na środku dziurkę do którego wbijamy jajko i delikatnie łączymy jajko z mąką. Dodajemy mleko i mieszamy aż uzyskamy pulchne ciasto. Na patelnię wlewamy mleko po czym układamy na nią rybę. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, a następnie wyciągamy rybkę i odlewamy mleko do kubka. Do garnuszka wkładamy masło, czekamy aż się rozpuści, dodajemy mąkę i ściągamy z ognia. Wlewamy mleko i mieszamy aż uzyskamy jednolity sos. Do sosu wlewamy wywar rybny i mieszając czekamy aż się zagotuje. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie smażymy naleśniki na oleju z pestek winogron. Usmażone naleśniki układamy na stosie przekładając je papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika po to aby nie wystygły. Wędzoną rybkę, zielony groszek oraz kalmary mieszamy z ½ sosu po czym nadziewamy nimi naleśniki. Gotowe naleśniki układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy pozostałym sosem, posypujemy serem gruyere i zapiekamy przez 20 minut.

Uwagi:

Wędzonego łupacza możecie wymienić na inną rybkę!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: szukamprzepisu.pl

Dodaj komentarz