Uwielbiam maj, a Wy :)? Maj to miesiąc, kiedy pierwszy raz od października można poczuć zapach i smaki lata! Jeżeli pogoda dopisuję to staramy się z mężem zaplanować spokojny weekend gdzieś nad jeziorkiem… grillując :). Jeżeli jednak jest zbyt chłodno to nie odpuszczamy i robimy grilla u moich rodziców w ogródku. Nasze dzieciaki uwielbiają zabawy i jedzenie na świeżym powietrzu – zresztą kto nie ;). Na grilla przyrządzam zazwyczaj rybkę w folii, szaszłyki i ewentualnie jakieś delikatne mięsko. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pyszne szaszłyki z rybki i cukinii :). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Filet z białej morskiej ryby – 50 dag
- Cukinia – trzy sztuki
- Wędzona i mocno schłodzona słoninka – 20 dag
- Cebula – biała
- Czosnek – trzy ząbki
- Natka pietruszki
- Liście laurowe – dwie sztuki
- Sok z cytryny
- Jajka – dwie sztuki
- Mąka do panierki
- Bułka tarta do panierki
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Filet opłukujemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Rozgnieciony czosnek łączymy z poszatkowaną natką, pokruszonymi listkami laurowymi, sokiem z cytryny i odrobiną oleju. Kawałki ryby wkładamy do marynaty i odstawiamy na godzinę. Obieramy cukinię, cebulkę i kroimy na grubsze plastry. Podobnie ze słoninką. Kawałki rybki moczymy w roztrzepanym jajku, mące, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowaną rybkę nakłuwamy na patyki do szaszłyków na zmianę z cukinią, cebulką oraz słoninką. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i kładziemy na grillu. Serwujemy z ostrym sosem jogurtowym i sałatką z nowalijek.
Uwagi:
Patyki do szaszłyków należy namoczyć wcześniej w zimnej wodzie!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: jaimerosenutrition.com.au