Inne

Chłodnik z wędzonym łososiem i awokado

5597315225_8907987643Skoro zamieściłam tyle przepisów na letnie upały nie może zabraknąć przepisu na pyszny, zdrowy i lekki… chłodnik z łososiem! Zazwyczaj spotykam się z chłodnikiem z botwinki, buraczków, ogórków czy np. awokado. Mało gdzie można spotkać się z chłodnikiem rybnym dlatego postanowiłam to szybciutko nadrobić ;). Dzisiaj zapraszam Was na smaczny chłodnik z wędzonym łososiem i awokado w roli głównej. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Awokado – dwie, miękkie sztuki
  • Wędzony łosoś – 200 g
  • Por – jedna, średnie sztuka
  • Czerwona papryka – strąk
  • Liście świeżej mięty
  • Jogurt naturalny – dwie szklanki
  • Ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Obieramy awokado ze skórki i kroimy na mniejsze kawałeczki, a następnie wrzucamy do blendera. Por także obieramy z wierzchniej warstwy i odcinamy zieloną część. Do chłodnika będzie nam potrzebna jedynie biała część warzywa. Pora kroimy na cieniutkie plasterki. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Do blendera z awokado wlewamy dwie szklanki zimnego jogurtu naturalnego, liście świeżej mięty, odrobinę soli morskiej oraz dwie szklanki bardzo zimnej wody. Wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. W tym czasie kroimy na cienkie paseczki wędzonego łososia. Na głębokim talerzu kładziemy pokrojone wcześniej warzywa i plastry wędzonego łososia po czym zalewamy wszystko zmieloną zupą. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym. Przystrajamy świeżymi ziołami i np. żurawiną :)!

Uwaga:

Polecam dozować ilość wody, którą dodajemy do miksowania – chłodnik nie może być zbyt płynny!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: jasonbonvivant.com

Dodaj komentarz