Skoro zamieściłam tyle przepisów na letnie upały nie może zabraknąć przepisu na pyszny, zdrowy i lekki… chłodnik z łososiem! Zazwyczaj spotykam się z chłodnikiem z botwinki, buraczków, ogórków czy np. awokado. Mało gdzie można spotkać się z chłodnikiem rybnym dlatego postanowiłam to szybciutko nadrobić ;). Dzisiaj zapraszam Was na smaczny chłodnik z wędzonym łososiem i awokado w roli głównej. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Awokado – dwie, miękkie sztuki
- Wędzony łosoś – 200 g
- Por – jedna, średnie sztuka
- Czerwona papryka – strąk
- Liście świeżej mięty
- Jogurt naturalny – dwie szklanki
- Ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Obieramy awokado ze skórki i kroimy na mniejsze kawałeczki, a następnie wrzucamy do blendera. Por także obieramy z wierzchniej warstwy i odcinamy zieloną część. Do chłodnika będzie nam potrzebna jedynie biała część warzywa. Pora kroimy na cieniutkie plasterki. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Do blendera z awokado wlewamy dwie szklanki zimnego jogurtu naturalnego, liście świeżej mięty, odrobinę soli morskiej oraz dwie szklanki bardzo zimnej wody. Wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. W tym czasie kroimy na cienkie paseczki wędzonego łososia. Na głębokim talerzu kładziemy pokrojone wcześniej warzywa i plastry wędzonego łososia po czym zalewamy wszystko zmieloną zupą. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym. Przystrajamy świeżymi ziołami i np. żurawiną :)!
Uwaga:
Polecam dozować ilość wody, którą dodajemy do miksowania – chłodnik nie może być zbyt płynny!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: jasonbonvivant.com