Jak zwykle zapraszam Was na coś pysznego, zdrowego i rybnego :)! Koleżanka z pracy podsunęła mi świetny pomysł na smaczny sos do ryby. Ona przyrządza go dla swoich dzieciaków do kurczaka ale do rybki także będzie wyśmienicie pasował. Oczywiście wiem bo już zdążyłam wypróbować ten przepis i przyznaję, że jest „palce lizać” :)! Mój dzisiejszy przepis jest tym z dietetycznych dlatego w szczególności polecam wszystkim tym, którzy dbają o sylwetkę i walczą z nadprogramowymi kilogramami. Zapraszam do wspólnego przygotowania kochani.
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Filet z dorsza
- Sok z cytryny
- Ulubione zioła do posypania ryby
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
- Brokuły – dwie średnie sztuki
- Czosnek – dwa ząbki
- Jogurt naturalny gęsty – szklanka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Filet z dorsza opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i polewamy sokiem z cytryny. Wkładamy do parowaru i posypujemy ulubionymi przyprawami. Brokuły myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i również wkładamy do garnka do gotowania na parze. Parowar nastawiamy na 20 minut. W tym czasie obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i wrzucamy do jogurtu naturalnego. Ugotowane brokuły wyciągamy z garnka i wkładamy do blendera. Dodajemy jogurt z czosnkiem, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie miksujemy. Ugotowaną na parze rybę polewamy sosem z brokułów i serwujemy z opiekanymi ziemniakami.
Uwagi:
Dorsza możecie zastąpić dowolną ulubioną rybką.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: cancerbattlefield.com