Dzisiaj zapraszam wszystkich na przepis na pyszną pastę z łososiem i szparagami. Jak pewnie niektórzy z Was zauważyli na blogu pojawiło się kilka wpisów o warzywach i ich właściwościach. Pisałam już, że postanowiłam dodawać co jakiś czas posty o takiej tematyce, które później rozwinę w klasyczne posty z przepisami :). Myślę, że to uatrakcyjni bloga i będziecie mieli okazję dowiedzieć się czegoś więcej. Zanim przejdę do przepisu chciałabym także zaznaczyć, że takie wpisy zawsze będą związane z bardzo dobrze znaną mi 'dziedziną’ ;). O szparagach wiem bardzo dużo, ponieważ od wielu lat je przyrządzam i dlatego z wielką przyjemnością podzielę się z Wami moimi wskazówkami i przepisami! Zapraszam na genialny i bardzo prosty przepis kochani!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Szparagi – dwa pęczki (zielone lub białe)
- Łosoś wędzony w plastrach – dwa opakowania
- Makaron spaghetti – opakowanie
- Czosnek – dwa ząbki
- Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
- Ser typu Grana Padano do starcia
- Sól morska
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie/gotowanie:
Szparagi łamiemy, obieramy (w zależności od rodzaju) i wrzucamy do garnka z olejem z pestek winogron. Podsmażamy przez około 10 minut po czym dodajemy odrobinę wody i dusimy. W tym czasie obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do szparagów. Dusimy tak długo aż szparagi będą wystarczająco miękkie. Przed samym zmieleniem dodajemy odrobinę soli morskiej, odrobinę słodkiej śmietany i wyciągamy kilka główek, które ułożymy na talerzu. Pozostałą część mielimy. Serwujemy makaron polany gęstym sosem, na wierzchu układamy główki szparagów, pocięte kawałki wędzonego łososia i posypujemy startym parmezanem.
Uwagi:
Sos możecie przygotować w dokładnie ten sam sposób bez śmietany. Będzie równie smaczny!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: pbs.org