Coś co chciałabym dzisiaj Wam zaproponować to danie, które na nowo odkryłam w pięknej, zielonej Toskanii :)! Dlaczego użyłam sformułowania 'na nowo’? Miałam już okazję przygotowywać pieczone ziemniaczki z rozmarynem jednak w zgoła inny sposób. Nowy przepis wydobywa z ziemniaczków ich prawdziwy smak, a do tego idealnie komponuje się do pysznej pieczonej rybki! Z przyjemnością zapraszam wszystkich na genialny i bardzo prosty przepis :)! Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/pieczenia: 40 minut
Składniki:
- Ziemniaki – około 1 kilogram (najlepiej młode)
- Świeży rozmaryn – doniczka
- Przyprawa suszona typu – czubryca lub suszony czosnek z pomidorami
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Pieczona, ulubiona rybka
Przygotowanie/pieczenie:
Młode ziemniaczki porządnie szorujemy pod bieżącą wodą (nie obieramy!), osuszamy, a następnie wrzucamy do wysokiego naczynia gdzie wlewamy olej z pestek winogron lub dobrej jakości oliwę z oliwek. Rozmaryn opłukujemy pod zimną wodą jeżeli jest taka konieczność i wrzucamy (bez łodyżek) do naczynia z ziemniaczkami. Ziemniaki podrzucamy i mieszamy tak aby były porządnie 'naoliwione’ ;). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron i wysypujemy ziemniaki. Posypujemy je ulubionymi przyprawami, obsypujemy solą morską i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy do momentu aż ziemniaczki pięknie się zarumienią, a rozmaryn będzie chrupiący. Upieczone ziemniaczki serwujemy z ulubioną rybką i surówką.
Uwagi:
Nie żałujcie rozmarynu! Na około 1 kilogram ziemniaków polecam dodać cały rozmaryn z jednej doniczki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: yummyfunny.com