Tym razem zaproponuję Wam coś wyjątkowo prostego ale jednocześnie bardzo smacznego i… zaryzykuję stwierdzeniem, że może nawet odrobinę wyszukanego ;)! Moja dzisiejsza propozycja powinna spodobać się wszystkim, a w szczególności tym, którzy nie potrafią gotować ;)!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Pieczywo – bułki ciabatty (dwie sztuki na dwie osoby)
- Sałata rukola – opakowanie
- Pieczarki – kilkanaście sztuk
- Wędzony łosoś w plastrach – kilka sztuk
- Olej z pestek winogron
- Masło do pieczarek
- Mozarella – kulka
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sos balsamico – do polania pieczywa
- Czosnek (opcjonalnie) – ząbek
Przygotowanie:
Bułki ciabatty kroimy na pół, a następnie nacieramy każdą połówkę olejem z pestek winogron lub smarujemy masełkiem. Nagrzewamy piekarnik lub opiekacz, układamy pokrojone ciabatty na płaską tacę żaroodporną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż ciabatty uzyskają piękny złoty kolor. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy na średniej grubości plastry i wrzucamy na patelnię z kawałkiem rozpuszczonego masełka. Pieczarki chwilkę smażymy aż zrobią się miękkie. Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i kiedy ciabatty będą gotowe układamy odrobinę czosnku na każdej połówce po czym układamy po dwa plasterki wędzonego łososia i ponownie wstawiamy na dwie minuty do piekarnika aby łosoś był ciepły. Kolejnym etapem jest ułożenie na każdej bułeczce ciepłych pieczarek i po plasterku pokrojonej mozzarelli. Zapiekamy dwie minuty aż ser się rozpuści i wyciągamy z piekarnika. Każdą ciabattę posypujemy rukolą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polewamy sosem balsamico.
Uwaga:
Nie przypiekajcie pieczarek! Mają być tylko soczyste i miękkie ;).
Chętni mogą zamienić wędzonego łososia na filet!
Smacznego :).
Źródło zdjęć: foodnetwork.com