Inne

Chrupiąca ciabatta z łososiem i mozarellą

BX0810H_salmon-and-guacamole-sandwiches-recipe_s4x3.jpg.rend.sniipadlargeTym razem zaproponuję Wam coś wyjątkowo prostego ale jednocześnie bardzo smacznego i… zaryzykuję stwierdzeniem, że może nawet odrobinę wyszukanego ;)! Moja dzisiejsza propozycja powinna spodobać się wszystkim, a w szczególności tym, którzy nie potrafią gotować ;)!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Pieczywo – bułki ciabatty (dwie sztuki na dwie osoby)
  • Sałata rukola – opakowanie
  • Pieczarki – kilkanaście sztuk
  • Wędzony łosoś w plastrach – kilka sztuk
  • Olej z pestek winogron
  • Masło do pieczarek
  • Mozarella – kulka
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sos balsamico – do polania pieczywa
  • Czosnek (opcjonalnie) – ząbek

Przygotowanie:

Bułki ciabatty kroimy na pół, a następnie nacieramy każdą połówkę olejem z pestek winogron lub smarujemy masełkiem. Nagrzewamy piekarnik lub opiekacz, układamy pokrojone ciabatty na płaską tacę żaroodporną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż ciabatty uzyskają piękny złoty kolor. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy na średniej grubości plastry i wrzucamy na patelnię z kawałkiem rozpuszczonego masełka. Pieczarki chwilkę smażymy aż zrobią się miękkie. Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i kiedy ciabatty będą gotowe układamy odrobinę czosnku na każdej połówce po czym układamy po dwa plasterki wędzonego łososia i ponownie wstawiamy na dwie minuty do piekarnika aby łosoś był ciepły. Kolejnym etapem jest ułożenie na każdej bułeczce ciepłych pieczarek i po plasterku pokrojonej mozzarelli. Zapiekamy dwie minuty aż ser się rozpuści i wyciągamy z piekarnika. Każdą ciabattę posypujemy rukolą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polewamy sosem balsamico.

Uwaga:

Nie przypiekajcie pieczarek! Mają być tylko soczyste i miękkie ;).

Chętni mogą zamienić wędzonego łososia na filet!

Smacznego :).

Źródło zdjęć: foodnetwork.com

Dodaj komentarz