Od kiedy pamiętam byłam fanką… nie, nie tylko ryb ale w ogóle jedzenia ;). Na szczęście to, że jestem łasuchem nie wpływa na moją sylwetkę! Moja babcia śmieje się, że Bóg obdarzył nas szczególną uwagą bo możemy jeść ile chcemy i w ogóle nie tyjemy haha! A tak na poważnie to ja uważam, że to nie tylko zasługa Boga ale także naszego zdrowego, codziennego menu. Owszem, jemy dużo ale za to rozsądnie. Dzisiaj chciałabym podać Wam przepis na genialny dodatek do pysznej pieczonej rybki. Pierwszy raz miałam okazję wypróbować ten przepis kilka lat temu po powrocie z pięknej, słonecznej Grecji :). Zatem do dzieła kochani – danie proste i bardzo smaczne :).
Czas przygotowania/gotowania: 60 minut
Składniki:
- Ziemniaki – kilogram
- Sól morska
- Suszone aromatyczne oregano
- Olej z pestek winogron
- Sok z dwóch cytryn
- Wrząca woda
- Pieczona rybka i sałata z sosem winegret
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki, a następnie opłukujemy pod zimną wodą. Na dużej, wysokiej blasze układamy obrane ziemniaki. Posypujemy je solą morską oraz suszonym oregano, a następnie polewamy olejem z pestek winogron. Z dwóch cytryn wyciskamy sok z cytryny (uwaga na pestki) i dodajemy wrzątek aby polać nim ziemniaki. Cytryna z wodą powinna sięgać do 2/3 wysokości ziemniaczków. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż wyparuje woda czyli około 45 – 55 minut. Gotowe ziemniaczki serwujemy z pieczoną rybką i sałatą z sosem winegret.
Uwagi:
Polecam wybierać ziemniaki jednej wielkości.
Duże ziemniaki kroimy na mniejsze cząstki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: epicurious.com