Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Jak usmażyć soczysty i chrupiący filet?

picPhgkDDTym razem powrót do korzeni czyli prosty, szybki i baaardzo smaczny… przepis ;)! Dostałam kilka pytań o to jak smażyć rybkę aby była soczysta i chrupiąca. Pytanie podstawowe ale faktycznie ważne bo przecież zawsze zaczynamy od najprostszych rzeczy! Co ciekawe chyba nie miałam okazji podać Wam przepisu na smażony filet dlatego dzisiaj na przykładzie smażonego dorsza podam Wam najprostszy przepis na bardzo chrupiącą, bardzo soczystą i niesamowicie pyszną rybkę :)! Do dzieła kochani.

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

  • Filet z ulubionej rybki morskiej – kilka sztuk w zależności do ilości osób
  • Bułka tarta – szklanka
  • Jajko – dwie sztuki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cytryna do polania rybki
  • Olej z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie/gotowanie:

Filet Waszej ulubionej rybki morskiej najpierw należy opłukać pod zimną wodą, a następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy sól morską oraz świeżo zmielony czarny pieprz i wszystkie składniki dobrze mieszamy. Rybę delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny po czym wkładamy do jajka z przyprawami i przekładamy tak aby cały filet był zamoczony w jajku. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą i wkładamy tam filet. Obtaczamy z dwóch stron i wkładamy na rozgrzany olej z pestek winogron na patelni. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Serwujemy z ulubioną sałatką.

Uwagi:

 

Bardzo ważne abyście nalali na patelnię dużo oleju z pestek winogron – tak by ryba była zamoczona do połowy. Jeżeli porządnie rozgrzejecie tłuszcz zanim położycie rybkę to macie gwarancję, że ryba nie nasiąknie tłuszczem, a jedynie zrobi się bardzo chrupiąca skorupka!

 

Smażymy zawsze na złoto brązowy kolor.

 

Nie przekładamy ryby po kilka razy w tłuszczu na patelni! Smażymy tylko po jednym razie z każdej strony.

 

Gorąco zachęcam samodzielnie utrzeć bułkę tartą, a jeżeli nie macie takiej możliwości pamiętajcie abyście kupili taką, która ma większe kawałki! Dzięki temu skórka rybki będzie bardzo chrupiąca!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: food.com