Tym razem powrót do korzeni. Każdy kto zagląda na mojego bloga doskonale wie, że jestem fanką makaronów. Tak, nie tylko ryb ;). Oczywiście, makaron prawie zawsze łączę z pyszną rybką lub owocami morza. W związku z tym, że moje dzieciaki nie jedzą krewetek, zazwyczaj „kombinuję” jakąś pastę z ukochanymi krewetkami, kiedy lądują u babci. Tak też było ostatnio. Dzieciaki na wakacjach u dziadków, a my z mężem zaszaleliśmy w kuchni! Pyszny makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami to prawdziwy majstersztyk :). Koniecznie sprawdźcie przepis!
Czas przygotowania/gotowania: 35 minut
Składniki:
- Krewetki (mrożone) – około 250 g
- Makaron spaghetti – opakowanie
- Szpinak baby – około 200 g
- Pomidorki koktajlowe – około 150 g
- Olej z pestek winogron
- Cebula czosnkowa – ½ sztuki
- Masło – łyżka stołowa
- Czosnek – dwa ząbki
- Śmietana 30% – około 70 ml
- Białe wytrawne wino – cztery stołowe łyżki
- Sól himalajska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie rozmrażamy krewetki by następnie je oczyścić i odciąć ogonki jeżeli jest taka konieczność. Liście szpinaku myjemy i osuszamy, a pomidorki koktajlowe (również umyte) kroimy na połówki. Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na masełku z oliwą. Czekamy aż uzyskają piękny, złoty kolor i dodajemy krewetki. Przyprawiamy solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Krewetki smażymy z dwóch stron przez minutę. Dodajemy szpinak i czekamy aż zmniejszy swoją objętość. Na koniec dodajemy śmietanę i czekamy aż się zagotuje. Wrzucamy makaron i przyprawiamy wedle uznania.
Uwagi:
Krewetki surowe smażymy dwie minuty, a już obgotowane po kilkanaście sekund.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: s-media-cache-ak0.pinimg.com