Tym razem podam Wam kochani przepis na… kurczaka po prowansalsku. Pewnie sobie myślicie co mnie natchnęło ;)? Otóż byliśmy ostatnio na obiedzie u mojej mamy, która postanowiła nas zaskoczyć. Oczywiście udało się jej bo zazwyczaj przyrządza dla nas dania rybne, które sama z tatą bardzo lubią, a tu na talerzu kurczak. Mięsko tak bardzo zasmakowało moim dzieciakom, że zgodnie stwierdziły, że od dzisiaj to będzie ich ulubione danie! Możecie sobie wyobrazić ;)? Generalnie zastanawialiśmy się z mężem dlaczego nasze dzieciaki są tak wrażliwe na smaki w tak młodym wieku… . Czy to nasze wychowanie, czy może geny? Ciekawe, prawda ;)? No ale zapomnijmy o moich dzieciach – do przepisu kochani!
Czas przygotowania: 35 minut + marynowanie
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Cebula
- Olej z pestek winogron
- Czosnek
- Białe wino
- Suszony i świeży tymianek
- Ulubione zioła
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka opłukujemy i kroimy na mniejsze kawałki. W małej miseczce łączymy kilka łyżeczek ziół z suszonym i świeżym tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno pokrojoną cebulę, białym wytrawnym winem i olejem z pestek winogron. Nie żałujmy ziół i oleju z pestek winogron! Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki kurczaka i moczymy około dwóch godzin trzymając w lodówce. Po dwóch godzinach rozgrzewamy piekarnik do 350 stopni i wkładamy kawałki kurczaka w żaroodpornym naczyniu na 25 minut. Serwujemy z chrupiącymi frytkami.
Uwagi:
Kurczaka możecie przygotować nawet dwa dni wcześniej. Im dłużej poleży w marynacie tym lepiej.
Do marynaty polecam wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu kurczak będzie niesamowicie soczysty i bardzo miękki!
Smacznego :).