Obecnie dieta rządzi moim kulinarnym życiem dlatego staram się jak mogę mocno urozmaicać moje codzienne menu. Tym razem postanowiłam ulec pokusie i kupiłam w sklepie pieczywko. Oczywiście wiem, że białe pieczywo to zagorzały przeciwnik wszystkich diet dlatego – rzecz jasna 😉 hehe – wybrałam pieczywo razowe. Później wybrałam się na targ warzywny w poszukiwaniu czegoś dobrego na kanapki. Ostatnio zdarza mi się często jeść twarożek z rzodkiewką lub szczypiorkiem dlatego tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego dlatego kupiłam na targu awokado. W domu przyrządzę pyszną pastę z awokado, jajek, rzeżuchy i cebulki. Jeżeli Wy również macie ochotę na coś innego ale za to bardzo smacznego na kanapce, zapraszam do przepisu :).
Czas przygotowania: 8 minut
Składniki:
- Awokado
- 3 jajka
- Cytryna
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Szalotka
- Rzeżucha
- Musztarda Dijon
- Pieczywo razowe
Przygotowanie:
Gotujemy trzy jajka na twardo. W tym czasie obieramy awokado i kroimy na drobną kosteczkę. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy podobnie jak awokado. Pokrojone awokado i jajka wrzucamy do miski. Dodajemy sok z ¼ cytryny, odrobinę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz. Cebulę szalotkę obieramy, bardzo drobno kroimy i dodajemy do reszty. Na koniec dorzucamy około ½ filiżanki rzeżuchy. Całość dobrze mieszamy i nakładamy na posmarowane musztardą kromki razowego chleba. Serwujemy z pyszną czarną herbatą earl grey.
Uwagi:
Polecam wybrać miękkie awokado.
Sok z cytryny nie pozwoli aby awokado zrobiło się czarne!
Awokado równie dobrze można ugnieść widelcem.
Smacznego :).