Inne

Awokado z jajkiem, rzeżuchą i szalotką

herbata earl grey - awokado z jajkiemObecnie dieta rządzi moim kulinarnym życiem dlatego staram się jak mogę mocno urozmaicać moje codzienne menu. Tym razem postanowiłam ulec pokusie i kupiłam w sklepie pieczywko. Oczywiście wiem, że białe pieczywo to zagorzały przeciwnik wszystkich diet dlatego – rzecz jasna 😉 hehe – wybrałam pieczywo razowe. Później wybrałam się na targ warzywny w poszukiwaniu czegoś dobrego na kanapki. Ostatnio zdarza mi się często jeść twarożek z rzodkiewką lub szczypiorkiem dlatego tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego dlatego kupiłam na targu awokado. W domu przyrządzę pyszną pastę z awokado, jajek, rzeżuchy i cebulki. Jeżeli Wy również macie ochotę na coś innego ale za to bardzo smacznego na kanapce, zapraszam do przepisu :).

Czas przygotowania: 8 minut

Składniki:

  • Awokado
  • 3 jajka
  • Cytryna
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Szalotka
  • Rzeżucha
  • Musztarda Dijon
  • Pieczywo razowe

Przygotowanie:

Gotujemy trzy jajka na twardo. W tym czasie obieramy awokado i kroimy na drobną kosteczkę. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy podobnie jak awokado. Pokrojone awokado i jajka wrzucamy do miski. Dodajemy sok z ¼ cytryny, odrobinę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz. Cebulę szalotkę obieramy, bardzo drobno kroimy i dodajemy do reszty. Na koniec dorzucamy około ½ filiżanki rzeżuchy. Całość dobrze mieszamy i nakładamy na posmarowane musztardą kromki razowego chleba. Serwujemy z pyszną czarną herbatą earl grey.

Uwagi:

Polecam wybrać miękkie awokado.

Sok z cytryny nie pozwoli aby awokado zrobiło się czarne!

Awokado równie dobrze można ugnieść widelcem.

Smacznego :).

 

Dodaj komentarz