Tym razem kochani podam Wam niesamowity przepis na ciasto do pizzy. Jest to receptura, którą dostałam od mojej ukochanej babci. Moja babcia robi pyszną pizzę i w mojej opinii zasługą jest właśnie ciasto. Nie wiem czy jest to tradycyjny przepis na ciasto do pizzy jaki możemy znaleźć w książkach kulinarnych bo przyznam, że od zawsze robię pizzę według babcinej receptury ale mogę Was zapewnić, że ten na przepis jest rewelacyjny :)! Zresztą… nie przekonacie się póki nie spróbujecie ;). Do dzieła!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Około 1,5 szklanki mąki pszennej
- Pół łyżeczki soli morskiej
- Pół szklanki lekko ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki oleju z pestek winogron
- Odrobina cukru
- 25g świeżych drożdży
- Sos pomidorowy
Suszone przyprawy:
- Bazylia
- Oregano
- Czosnek
Przygotowanie:
Przygotowujemy dużą misę i wsypujemy tam wszystkie suche składniki tj. mąkę, sól morską, oregano, bazylię i suszony czosnek. Całość mieszamy. W małej miseczce zalewamy drożdże lekko ciepłą wodą, dodajemy szczyptę cukru, olej z pestek winogron i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodajemy do misy z mąką i resztą suchych składników po czym zaczynamy wyrabiać ciasto. Pamiętajmy aby wyrabiać ciasto tak długo aż będzie sprężyste i jednolite! Rozwałkowujemy placek na średnicę około 30 centymetrów i układamy na specjalnym kamieniu do pieczenie pizzy. Wierch placka smarujemy sosem pomidorowym (rozgniecione dwa pomidory z zieloną czubrycą) i układamy dowolnie wybrane przez nas składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy ciasto na około dziesięć minut.
Uwagi:
Do tego przepisu na ciasto do pizzy możecie dodać dowolnie wybrane zioła! Nie musi być to oregano, bazylia i suszony czosnek. Wszystko zależy od Waszych kulinarnych upodobań.
Smacznego :).