Zanim przejdę do genialnego przepisu na szybką, bardzo smaczną i do tego zdrową przekąskę z bakłażanem i łososiem w roli głównej, pozwólcie, że tak jak obiecałam napiszę kilka słów o tym w jaki sposób gruszka miłości (inna nazwa bakłażana) wpływa na nasze zdrowie… :).
- W związku z tym, że bakłażany są bogate w błonnik, korzystnie wpływają na naszą przemianę materii dlatego polecam wszystkim osobom, które aktualnie walczą z nadprogramowymi kilogramami! Dodam także, że bakłażany są niskokaloryczne.
- Kolejnym dużym plusem wprowadzenia do swojej diety bakłażanów jest to, że zmniejszają one ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe (związku fenolowe zawarte we fioletowej skórce warzywa oraz nasunina).
- Bakłażany pomagają z obniżeniu poziomu cholesterolu oraz zapobiegają chorobom układu krążenia.
- Mają działanie detoksykacyjne w związku z czym warto zaopatrzyć się w bakłażana podczas kuracji antybiotykowej.
A przepis? Zapraszam na smaczną i lekką przekąskę!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Bakłażan – duża sztuka
- Pomidory – dwie duże sztuki
- Ser mozzarella – kulka
- Wędzony łosoś w plastrach – dwa opakowania
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Umytego bakłażana kroimy na grube talarki, posypujemy solą morską i odstawiamy na około pół godziny. Następnie grillujemy z dwóch stron na odrobinie oleju z pestek winogron po czym układamy na każdym plasterku cienki plaster pomidora i mozzarelli. Zapiekamy (najlepiej na papierze do pieczenia) około 10 minut w 160 stopniach, a na końcu układamy plasterek wędzonego łososia i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Zdrowsza opcja przepisu zakłada zapiekanie plastrów bakłażana zamiast smażenie na patelni!
Chętnym polecam dorzucić plastry grillowanej cukinii.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: emeinge.com