Inne

Bakłażan z mozzarellą, pomidorkiem i wędzonym łososiem

Zanim przejdę do genialnego przepisu na szybką, bardzo smaczną i do tego zdrową przekąskę z bakłażanem i łososiem w roli głównej, pozwólcie, że tak jak obiecałam napiszę kilka słów o tym w jaki sposób gruszka miłości (inna nazwa bakłażana) wpływa na nasze zdrowie… :).

  1. W związku z tym, że bakłażany są bogate w błonnik, korzystnie wpływają na naszą przemianę materii dlatego polecam wszystkim osobom, które aktualnie walczą z nadprogramowymi kilogramami! Dodam także, że bakłażany są niskokaloryczne.
  2. Kolejnym dużym plusem wprowadzenia do swojej diety bakłażanów jest to, że zmniejszają one ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe (związku fenolowe zawarte we fioletowej skórce warzywa oraz nasunina).
  3. Bakłażany pomagają z obniżeniu poziomu cholesterolu oraz zapobiegają chorobom układu krążenia.
  4. Mają działanie detoksykacyjne w związku z czym warto zaopatrzyć się w bakłażana podczas kuracji antybiotykowej.

A przepis? Zapraszam na smaczną i lekką przekąskę!

Czas przygotowania: 20 minut

IMG_0834ASkładniki:

  • Bakłażan – duża sztuka
  • Pomidory – dwie duże sztuki
  • Ser mozzarella – kulka
  • Wędzony łosoś w plastrach – dwa opakowania
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Umytego bakłażana kroimy na grube talarki, posypujemy solą morską i odstawiamy na około pół godziny. Następnie grillujemy z dwóch stron na odrobinie oleju z pestek winogron po czym układamy na każdym plasterku cienki plaster pomidora i mozzarelli. Zapiekamy (najlepiej na papierze do pieczenia) około 10 minut w 160 stopniach, a na końcu układamy plasterek wędzonego łososia i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Zdrowsza opcja przepisu zakłada zapiekanie plastrów bakłażana zamiast smażenie na patelni!

Chętnym polecam dorzucić plastry grillowanej cukinii.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: emeinge.com

Dodaj komentarz